Polonia și Ucraina au mai făcut un pas în rezolvarea disputei agricole

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
polonia ue ucraina
Polonia vrea să-și protejeze piața internă. sursa: shutterstock.com/

Din februarie, fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenţei considerate neloiale ale produselor alimentare care provin din ţara aflată în război, scutite de taxe vamale de către UE din 2022.

Şefii de guvern ai Poloniei şi Ucrainei au afirmat că au făcut "un pas înainte" spre soluţionarea disputei agricole în urma unei întâlniri foarte aşteptate, care a avut loc la Varşovia, informează Agerpres.

"Căutăm soluţii bune pentru ambele părţi în domeniul agriculturii, am făcut un pas înainte. Căutăm soluţii care poate că nu vor satisface toate părţile, dar care vor proteja interesele fundamentale ale fermierilor şi producătorilor polonezi, pe de o parte, şi ale fermierilor ucraineni, pe de altă parte", a declarat premierul polonez Donald Tusk la o conferinţă de presă comună.

Varşovia cere un plafon pentru cerealele ucrainene, după ce le-a aplicat un embargo unilateral în 2023, sfidând Bruxelles-ul.

"Astăzi pot spune că am făcut cu siguranţă progrese în ridicarea blocadei. Planul nostru este în curs de implementare. Nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar vedem o tendinţă şi o dinamică pozitive. Ucraina a acceptat restricţiile propuse de Comisia Europeană în materie de exporturi agricole", a asigurat şeful guvernului ucrainean, Denis Şmîgal.

Cei doi premieri au semnat o declaraţie comună de cooperare.