Polonia, Ungaria și Cehia au motor economic stimulentele fiscale. România adaugă taxe

Adam Gheorghe Data publicării:
Polonia merge pe facilitati fiscale. Romania creste fiscalitatea
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Economiile comparabile cu noi din Europa Centrală consideră că stimulentele fiscale au un rol important în sprijinirea afacerilor locale, impulsionarea creșterii economice și au fost, în general, introduse pentru a sprijini crearea de locuri de muncă sau atragerea de investiții străine directe. Polonia, Cehia și Ungaria găsesc un motor în facilitățile fiscale, în timp ce la noi fiscalitatea se înăsprește.

Răzvan Ungureanu, director al departamentului Impozite directe, Ernst & Young România, și Teona Braia, manager în cadrul aceluiași departament, au analizat facilitățile fiscale oferite de România, Polonia, Republica Cehă și Ungaria.

Comparându-le, putem deduce că, de departe, Polonia conduce la stimulentele fiscale oferite mediului de afaceri atât în industrie cât și în agricultură.

Reamintim că România a limitat de luna trecută scutirea de impozit pe venit pentru angajații din sectorul IT, și a eliminat scutirea de la plata contribuției pentru sănătate de către angajații din construcții și agricultură. Angajatorii acestora vor achita și contribuția asiguratorie pentru muncă (ce nu era datorată până la 31 octombrie 2023), de 2,25% din veniturile salariale în bani și/sau în natură ale angajaților.

Facilitățile din România

România are și unele scheme de stimulente fiscale Reprezentanții Ernst & Young România le trec în revistă:

  • stimularea capitalizării societăților prin acordarea unor reduceri a impozitului pe profit/venitul microîntreprinderilor pentru companiile care au capital propriu pozitiv și în creștere în perioada 2021-2025;

  • scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în: echipamente tehnologice, active utilizate în activitatea de producție și procesare, active reprezentând retehnologizare, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, programe informatice și dreptul de utilizare a acestora, achiziționate inclusiv în baza contractelor de leasing financiar;

  • consolidarea fiscală - societățile pot forma o structură de grup fiscal în privința impozitului pe profit și vor putea să-și consolideze pozițiile de profit / pierdere fiscală și să datoreze impozit numai la nivel de grup fiscal. Aceasta permite recuperarea pierderilor fiscale prin compensarea cu profitul realizat de alte entități din același grup.

Polonia, un camion de facilități fiscale

Fiscul polonez nu aplică impozit pentru o serie de venituri: din activități agricole, ajutoare de la organizații internaționale, activitățile culturale, de protecție a mediului, pentru sprijinirea proiectelor publice de drumuri, rețele de telecomunicații și sisteme de alimentare cu apă în zonele rurale, caritate, sănătate și multe altele.

Companiile poloneze beneficiază de: amortizarea accelerată, stimularea investițiilor și a creării de noi locuri de muncă, stimulente pentru robotizare, prototipuri, angajați inovatori, pentru extindere, consolidare.

La acestea se adaugă deducerea suplimentară pentru activități de cercetare – dezvoltare care oferă contribuabililor eligibili posibilitatea de a deduce suplimentar 100% din toate cheltuielile eligibile suportate în legătură cu cercetarea - dezvoltarea, printre care cheltuielile de angajare suportate pentru angajații implicați în activități de cercetare și dezvoltare, la fel și în cazul cheltuielilor eligibile efectuate de centrele de cercetare-dezvoltare.

Cehia mizează pe cercetare

Scutirile fiscale includ amortizarea accelerată, stimulente pentru investiții pe scară largă, stimulente pentru ocuparea forței de muncă și stimulente pentru cercetare și dezvoltare. Companiile care realizează proiecte de cercetare și dezvoltare pot deduce din baza impozabilă o sumă de 100% sau 110% din costurile de cercetare-dezvoltare eligibile, care poate fi solicitată în cazul în care costurile de cercetare și dezvoltare eligibile sunt mai mari decât în anul fiscal precedent.

Ungaria merge pe stimulente fiscale

Printre facilitățile prevăzute de legislația fiscală ungară se numără: amortizarea accelerată, stimulente fiscale pentru start-up-uri, stimulente fiscale pentru zona culturală, pentru ocuparea forței de muncă, subvenții pentru sport, investițiile în start-up-uri deja existente, dar care au început activitatea recent, credit fiscal pentru punerea în aplicare și exploatarea investițiilor și renovărilor efectuate în scopul creşterii eficienței energetice, impozitare amânată pentru promovarea sporirii activității economice a întreprinderilor.

Ungaria oferă un set larg de stimulente fiscale și pentru cercetare - dezvoltare: costurile directe care sunt legate de cercetare - dezvoltare dintr-un an fiscal sunt deduse din baza fiscală, veniturile din redevențe sunt scutite integral, contribuțiile sociale pentru cercetători cu titlu științific sunt 0%, iar pentru restul angajaților care lucrează în proiectele de cercetare-dezvoltare se poate obține o scutire maximă de 6,5%, cota de impunere fiind de 13%.