Rebelii Houthi extind atacurile în Oceanul Indian. Comerțul global este în pericol

Alexandru Gologan Data publicării:
nava scufundata houthi
Navă comercială scufundată de rebelii Houthi. sursa: profimediaimages.ro/

Liniile maritime comerciale sunt în pericol, după ce rebelii Houthi au anunțat că își vor extinde operațiunile în Oceanul Indian. Coaliția americano-britanică încearcă să protejeze navele care pătrund în Golful Aden și mai apoi în Marea Roșie, pe traseul spre canalul Suez.

Problemele din lanțul global de aprovizionare persistă, pe măsură ce coaliția americano-britanică nu a reușit să anihileze atacurile rebelilor Houthi din golful Aden. Marile companii au încetat să mai folosească Marea Roșie, prin care trece aproximativ 15% din comerțul maritim global și navighează în jurul Africii, o rută cu mult mai lungă și costisitoare. Însă acum rebelii din Yemen sunt hotărâți să paralizeze de tot comerțul maritim global.

Într-un discurs televizat, liderul Houthi Abdul-Malik al-Houthi s-a angajat să extindă operațiunile asupra transporturilor din Oceanul Indian. Acțiunile Houthi nu vor înceta până când războiul israelian nu se va încheia, a subliniat liderul rebelilor.

Potrivit Asharq Al-Awsat, Houthi folosesc drone și rachete antinavă pentru a scufunda vapoarele aflate sub pavilion străin, în special pe cele din Israel și aliatele acesteia.