Relația China-Rusia se răcește. Chinezii întrerup subit plățile către ruși

Alexandru Gologan Data publicării:
rusia china relatii
sursa: shutterstock.com/

China și-a suspendat brusc toate plățile către Rusia, fără a oferi explicații. De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a menținut legături comerciale strânse cu China, care a devenit principalul său partener economic. Moscova recunoaște că se confruntă cu probleme în relația cu oficialii de la Beijing.

Kremlinul recunoaște că a întâmpinat probleme cu plățile din partea omologilor chinezi. Una dintre principalele bănci chineze, care opera în strânsă colaborare importatorii ruși, Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, a blocat recent toate reglementările cu Rusia, fără a oferi o explicație oficială în acest sens.

„Guvernul se ocupă de această problemă (...) Menținem un dialog strâns cu prietenii noștri chinezi și desigur, vom rezolva toate problemele emergente în cadrul acestui dialog”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce se întâmplă între China și Rusia?

Și alte bănci chineze și-au înăsprit regulile vizibil, sub presiunea sancțiunilor venite din Statele Unite, dar și în preajma sărbătorilor de Anul Nou din China, care marchează o încetinire a activității economice din țară.

Pentru Moscova, astfel de incidente sunt deosebit de nefericite deoarece China a devenit principalul partener economic al Rusiei de la începutul invaziei din Ucraina.

China rămâne principalul aliat al Rusiei, în pofida neînțelegerilor

Comerțul dintre cele două țări a atins nivelul record în 2023, cu o creștere anuală de 26,3%, potrivit Vămilor Chineze. Beijingul importă masiv gaz și petrol de la vecinul său. Aproape 50% din țițeiul rusesc ajunge în China. Moscova achiziționează componente electronice de la chinezi, indispensabile pentru echipamentele militare, pentru că nu le mai poate procura de la companiile occidentale.

Economia rusă a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în fața sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi.

„Turcia și Kazahstanul au devenit adevărate centre logistice pentru Rusia, în special pentru a eluda sancțiunile asupra bunurilor tehnologice, precum semiconductorii, esențiali pentru industria militară. Componentele necesare pentru drone, rachete și comunicații provin, de asemenea, în mare parte din China”, a declarat oficial ucrainean pentru La Tribune.

La acest sistem au contribuit indirect și țările europene, prin achiziția de combustibili fosili din fostele republici sovietice Kazahstan, Kârgâzstan sau Azerbaidjan, care mențin relații bune cu Rusia.