România a primit fonduri UE în valoare de peste 35,2 miliarde euro

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Uniunea Europeana
Sursa: profimediaimages.ro

Comisia Europeană a publicat Raportul său de sinteză din 2023 privind utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI). Acestea sunt principalele instrumente financiare ale politicii de coeziune, sprijinind investițiile în dezvoltarea regională din perioada de programare 2014-2020.


Potrivit estimărilor Comisiei Europene, sumele alocate statelor membre, inclusiv până în septembrie 2023, s-au ridicat la peste 546,5 miliarde euro, din care României i-au revenit peste 35,2 miliarde de euro. Din această sumă, țara noastră a absorbit 84%.

Spre comparație, cea mai mare sumă alocată unui stat membru UE a revenit Poloniei, de aproape 91,3 miliarde euro, din care această țară a absorbit 88%. Ungaria a primit 27,1 miliarde (utilizare 85%), Bulgariei i s-au alocat 11,1 miliarde (utilizare 75%), iar de cele mai mici finanțări a beneficiat Luxemburg, cu 316,6 milioane euro (utilizare 89%).

Finanțările au fost alocate statelor membre pentru: cercetare și inovare, tehnologia informației și comunicații, competitivitatea IMM, reducerea emisiilor de carbon, adaptarea la schimbarea climei, protecția mediului, infrastructură în transporturi și energie, locuri de muncă sustenabile, incluziune socială, educație și formare profesională, eficientizarea administrației publice și altele.

Raportul însumează rezultatele finanțărilor prin ESI și arată că prin aceste fonduri, Comisia europeană a atins până la sfârșitul anului 2022 următoarele obiective:
a sprijinit peste 5 milioane de întreprinderi;
a ajutat 64,5 milioane de persoane să își găsească un loc de muncă, a promovat incluziunea socială și competențele prin formare profesională;
a îmbunătățit serviciile de sănătate pentru mai mult de 63 milioane de persoane;
a sporit capacitatea de producție de energie din surse regenerabile de energie cu peste 6.000 MW (echivalentul a aproximativ 2.400 de turbine eoliene);
a îmbunătățit performanța energetică a peste 550.000 de gospodării;
a protejat 17 milioane de persoane împotriva inundațiilor și 15 milioane de persoane împotriva incendiilor forestiere;
a sprijinit peste 2,8 milioane de proiecte în sectorul agricol și în zonele rurale;
a menținut peste 48 000 de locuri de muncă și a creat peste 6 500 de noi locuri de muncă în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Reprezentând cel mai mare instrument de investiții al bugetului UE, fondurile ESI sprijină coeziunea teritorială, economică și socială a regiunilor Europei, precum și reziliența și redresarea acestora în urma mai multor crize din ultimii ani. Fondurile ESI includ:
Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
Fondul social european (FSE)
Fondul de coeziune (FC)
Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)
Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM)

Principalele obiective urmărite de aceste fonduri sunt crearea de locuri de muncă, o economie europeană solidă și sustenabilă, un mediu înconjurător mai sănătos.