Siguranța traficului maritim a crescut, însă atacurile piraților s-au înmulțit. Problemele din lanțul global de aprovizionare se mențin

Redacția Digi Economic Data publicării:
vapor scufundat
sursa: shutterstock.com/

Numărul navelor scufundate pe plan global a scăzut la un nivel record anul trecut, dar s-a intensificat ameninţarea pirateriei, relevă Agerpres.

Doar 26 de nave de dimensiuni mari s-au scufundat anul trecut în întreaga lume, cu aproape o treime mai puţin faţă de 2022 şi în scădere cu 70% într-o perioadă de zece ani.

Traficul maritim a devenit mult mai sigur în ultima vreme, dar în schimb, ameninţarea piraţilor este în creştere. Anul trecut, atacurile piraţilor au fost în creștere și în total s-au înregistrat 120 de incidente. Cea mai periculoasă regiune a lumii din acest punct de vedere o reprezintă apele din Golful Guineei, în vestul Africii, urmate de Strâmtoarea Singapore din Asia de sud-est.

Fenomenul și-a făcut reapariția în Cornul Africii, unde piraţii somalezi au sechestrat o navă în decembrie 2023, pentru prima dată după şase ani. Piraţii somalezi au fost încurajaţi de atacurile miliţiilor houthi asupra unor nave comerciale în Marea Roşie, după începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.

Războaiele din Gaza şi din Ucraina au avut şi un efect indirect asupra siguranţei transporturilor maritime, prin crearea de pericole.