Turcia inițiază negocieri cu statele din Golf pentru crearea unei zone de liber schimb

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
cooperare turcia statele din golf
sursa: profimediaimages.ro/

Turcia şi Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) au început ample negocieri în vederea semnării unui Acord de liber schimb, a anunţat joi ministrul turc al comerţului, Omar Bolat. Ankara îşi intensifică eforturile de extindere a legăturilor cu țările din această regiune.

După ani de tensiuni, Turcia își reface relațiile diplomatice cu statele din Golf, mai ales cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Arabia Saudită.

”Acordul va liberaliza comerţul de bunuri şi servicii, va facilita investiţiile şi comerţul, şi va creşte schimburile comerciale ale ţării noastre cu regiunea”, a declarat ministrul Bolat.

Pe măsură ce relaţiile s-au îmbunătăţit, ţările din Golf se îndreaptă spre Turcia pentru ajutor în dezvoltarea industriilor locale şi transfer tehnologic, în efortul lor ambiţios de a-şi diversifica economiile şi a reduce dependenţa de exporturile de petrol, relatează Agerpres.

Acordul va duce la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, între Turcia şi membrii CCG, cu o valoare totală de 2.400 de mii de miliarde de dolari. Din CCG fac parte Arabia Saudită, EAU, Qatar, Kuweit, Oman şi Bahrein.