Turcii își prezintă pentru prima dată la București propriul vehicul blindat 4x4. Sud-coreenii vin cu producția locală în România

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
convoi blindate militare
sursa foto: Inquam Photos / George Nica

Turcii vin cu vehiculul blindat Ejder Kunter, la Romaero București, urmând a fi prezentat pentru prima dată Expoziția Aerospațială de Apărare a Mării Negre, în perioada 22-24 mai, relatează Anadolu.

Platforma cu destinație specială 4 x 4 este fabricată de Nurol Makina și a atras recent atenția prin succesele sale la export în Europa și în țările NATO.

Companiile turcești din industria de apărare vor participa, de asemenea, la târg pentru a întreprinde proiecte de modernizare în regiune, pentru a comunica cu factorii de decizie cheie și pentru a explora oportunități de afaceri.

Potrivit detaliilor oferite de fabricant, Ejder Kunter are un șasiu ce oferă un nivel mai ridicat de mobilitate și protecție decât omologii și este mai fiabil decât alte produse similare. Designul sistemului Ejder Kunter poate fi configurat în funcție de cerințele utilizatorului și poate oferi soluții speciale de platformă, inclusiv integrarea de turele.

Modelul expus în România are un design interior care prezintă toate cele patru configurații de ambulanță, vehicul de comandă și control, vehicul de transport al prizonierilor și transport de personal.

Datorită performanțelor sale off-road, Ejder Kunter poate opera eficient atât în zonele rurale, cât și în zonele urbane, în toate condițiile de teren.

Expoziția de la București se ține din doi în doi ani și oferă o platformă pentru producătorii din industria de apărare în vederea creării rețelelor, parteneriatelor, schimbului de informații, descoperirii inovațiilor și capacităților în toate domeniile apărării și include cele mai recente tehnologii din sectoarele de apărare terestră, maritimă, aeriană, de securitate a frontierelor, spațială și de securitate cibernetică.
Mai este o premieră la Expoziție, compania Hanwha Aerospace, liderul sud-coreean în domeniul aerospațial și al apărării, expune pentru prima data la București vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Redback.

,,Cu adaptabilitatea și potențialul său de creștere, Redback este cel mai sofisticat IFV din lume, oferind cea mai bună protecție blindată, mobilitate și letalitate din clasa sa. Pe lângă capabilități, se așteaptă ca produsul IFV Redback să contribuie la crearea unei facilități mari de producție pe piața românească prin parteneriate industriale active", a declarat Billy Boohwan Lee, șeful Hanwha Aerospace Europe.

România va demara în acest an programul de achiziții a mașinii de luptă pentru infanterie (IFV), un program important care urmează să fie derulat în paralel cu continuarea achiziției de blindate 4x4. În etapa I a programului se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI (mașină de luptă a infanteriei), inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapă va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

În anul 2022, peste 400 de companii din 33 de țări au participat la Expoziție, care se organizează pentru a 9-a oară în acest an, și peste 30 de mii de persoane au vizitat târgul.