UE semnează un acord provizoriu în privința extinderii măsurilor de liberalizare a comerțului cu Ucraina

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
intelegere ucraina ue
Relațiile UE-Ucraina evoluează pozitiv. sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu în privința importurilor agricole din Ucraina. Înțelegerea prevede accesul fără tarife pe pieţele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina, până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European.

Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până la data de 5 iunie 2025 taxele şi cotele pentru produsele agricole ucrainene, dar cu posibilitatea acordării unei derogări pentru păsările de curte, ouă şi zahăr.

În acest caz, vor fi impuse tarife doar dacă importurile depăşesc nivelul mediu din 2022 şi 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe şi miere, a precizat Legislativul comunitar.

UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina pe fondul invaziei ruse, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu supraoferta de cereale iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa neloială.

Parlamentul European a primit asigurări de la Comisia Europeană că va acţiona în termen de maxim 14 zile dacă importurile de grâu ucrainean vor depăși limitele admise, transmite Reuters.