Ungaria nu va restricționa importurile de miere din Ucraina. Apicultorii maghiari sunt nemulțumiți

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria proteste apicultori
sursa: profimediaimages.ro/

Ungaria nu va reintroduce interdicţia asupra importurilor de miere din Ucraina, în pofida solicitărilor apicultorilor care susţin că ar putea falimenta, deoarece mierea ieftină ucraineană determină scăderea preţurilor.

Anul trecut, Guvernul premierului Viktor Orban a impus o interdicţie asupra importurilor a 24 de produse agricole din Ucraina, inclusiv cereale, carne de porc şi miere. Pe 19 februarie s-a ridicat interdicţia la importurile de miere, ceea ce a dus la proteste din partea celor aproximativ 22.000 de apicultori.

"Ceea ce ne dorim este să prevenim intrarea importurilor de miere din Ucraina în Europa sau cel puţin pe piaţa din Ungaria la preţuri scăzute, pentru a ne proteja piaţa, deoarece preţurile sunt la un nivel redus de doi ani, Din păcate, în viitor, apicultorii vor fi nevoiţi să-şi caute alte locuri de muncă şi să continue să crească albine ca un hobby, deoarece nu vor putea să-şi vândă mierea în cantităţi mari", susțin apicultorii nemulțumiți că statul a ridicat restricțiile faţă de concurenţa neloială practicată de vecini.

Ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat pentru Reuters că interdicţia unilaterală de import nu a avut un impact pozitiv asupra pieţei locale, deoarece preţurile de achiziţie cu ridicata nu au crescut la nivelul sperat de fermierii locali, ci au afectat companiile care ambalau şi exportau mierea în UE. Exportatorii de miere au nevoie de mierea ucraineană, altfel nu-şi vor putea îndeplini contractele de livrări.

"În condiţiile în care interdicţia nu mai sprijină interesele apicultorilor din Ungaria, nu a avut un impact evident, nu vrem să creăm probleme chiar mai mari și de aceea am decis redeschiderea pieţei", a afirmat Nagy.

Cea mai mare parte a importurilor de miere din UE vine din China şi Ucraina. Ucraina au fost responsabile pentru 25% din importurile de miere ale UE în 2023, conform datelor Comisiei Europene. Pe lângă importurile de miere din Ucraina, cea mai mare problemă o reprezintă mierea ieftină din China, care inundă pieţele europene.