Violențele din Cisiordania atrag sancțiuni din partea Uniunii Europene. Oficialii fac apel la respectarea drepturilor omului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sanctiuni ue
sursa: profimediaimages.ro/

Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni israelienilor pentru acte de violenţă săvârșite contra palestinienilor din Cisiordania.

Sancţiunile vizează indivizi şi organizaţiile responsabile pentru violenţe împotriva palestinienilor în Cisiordania. Acordul a fost finalizat vineri printr-o procedură scrisă care le permite statelor membre UE să ia decizii cu privire la chestiuni urgente fără a fi necesară prezenţa miniştrilor de resort la Bruxelles.

Escaladarea violenţelor din ultimele zile în Cisiordania au atras îngrijorarea comunității internaționale, relatează publicația americană Barron's, care citează AFP.

„ Trupele israeliene trebuie să pună capăt imediat participării active şi sprijinului faţă de atacurile coloniştilor împotriva palestinienilor în Cisiordania. Autorităţile israeliene trebuie să împiedice noi atacuri, mai ales prin tragerea la răspundere a celor responsabili”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, într-un briefing de presă la sediul ONU de la Geneva. 

Măsurile au fost impuse conform unui regim special de sancţiuni al UE menit să pedepsească abuzurile la adresa drepturilor omului. Astfel, indivizii care intră sub incidența noului pachet vor avea interdicţie de intrare în uniune, de a face afaceri cu cetăţenii blocului comunitar, iar în eventualitatea în care au active şi conturi bancare în UE, acestea vor fi îngheţate, precizează Consiliul Uniunii Europene.