Transporturile vor opera drone pentru supravegherea drumurilor. Poliția, pentru prinderea infractorilor - proiect în Guvern

Adam Gheorghe Data publicării:
Drona de politie
sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Guvernul României are pe agenda ședinței de azi un proiect de Ordonanță de Urgență privind modalitatea de operare a sistemelor de aeronave fără pilot la bord (definite ca UAS – Unmanned Aerial Systems) în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Motivul, sunt mai ieftine decât elicopterele.

Proiectul desemnează Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, ca unitate de achiziții centralizată pentru UAS.

Un capitol distinct al actului normativ se referă la proiectul pilot care se va desfășura între MAI și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Aceasta se va desfășura pe o perioadă de 5 ani începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, cu posibilitatea prelungirii perioadei. Sunt prevăzute strict datele care vor fi captate și atribuțiile în baza cărora se realizează prelucrarea acestor date.

Potrivit proiectului pilot, coroborat cu legislația în vigoare, MTI receptează și prelucrează date geospațiale aferente proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de pregătire, de construcție sau ale infrastructurii de transport aflată în operare.

De asemenea, MTI prelucrează date privind:

- identificarea, localizarea și contorizarea automată a utilajelor și a lucrătorilor de pe șantierele proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de construcție;

- identificarea și localizarea rețelelor de utilitate publică aflate în arealele de dezvoltare ale proiectelor de infrastructură de transport, precum și a tipurilor de utilizare a terenurilor în arealele de dezvoltare ale proiectelor de infrastructură de transport;

- elementele geologice, geomorfologice, hidrologice și climatice în arealele de dezvoltare ale proiectelor de infrastructură de transport și orice alte date spațiale care pot sprijini dezvoltarea și operarea infrastructurii de transport.

Zborul cu drona, de 10 ori mai ieftin decât cu elicopterul

Proiectul de ordonanță nu stabilește valoarea programului pilot, nici tarifele pe care ar urma să le aplice MAI, însă menționează că ora de zbor cu UAS față de cea cu elicoptere este de 10 ori mai ieftină.

În plus, acuratețea și complexitatea datelor colectate cu aeronave fără pilot la bord nu poate fi asigurată cu elicoptere sau cu tehnologia satelitară.

Pentru comparație, în prezent, tarifele de zbor comercial cu elicopterul costă de la 830 euro/oră, plus 83 euro/ora de staționare (Școala Superioară de Aviație Civilă), până la 1.990 euro/oră (companii private, pentru zboruri-cadou).

Actul normativ mai prevede interzicerea folosirii zoom-ului dar și ștergerea ireversibilă a imaginilor înregistrate accidental cu persoane fizice, în scopul respectării reglementărilor privind utilizarea datelor personale.

Totuși există și excepții. În cadrul misiunilor de zbor pot fi utilizate camere video pentru colectarea de informații care să ducă la identificarea anumitor persoane fizice. Acest lucru este permis doar în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al urmăririi pentru executarea pedepselor, precum și în scopul măsurilor educative și de siguranță.