Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 18 decembrie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 18 decembrie

1898 - PRIMUL RECORD DE VITEZĂ

Un aristocrat francez, Gaston de Chasseloup-Laubat, a stabilit primul record oficial de viteză la sol. Acum 125 de ani, a atins 63,13 km/h, cu o mașină electrică.

Recordul a fost stabilit în cadrul unui concurs organizat de o revistă franceză de mașini. A fost începutul unei curse pentru viteză care nu s-a oprit nici până în ziua de azi.

Recordul de viteză pentru o mașină al cărei motor mișcă direct roțile este de 648,73 km/h. Dar recordul absolut e al unei mașini cu 2 motoare cu reacție, 1.227,986 km/h.

1916 - FINALUL COȘMARULUI

Acum 107 ani s-a terminat bătălia de la Verdun, cea mai lungă din Primul Război Mondial. A fost un succes tactic pentru Franța. Dar masacru a fost de ambele părți.

Și francezii, și germanii, au pierdut în jur de 400.000 de soldați, morți și răniți. Nouă luni au durat luptele. S-au tras între 40 și 60 de milioane de obuze.

Bătălia de la Verdun este sinonimă, și azi, cu brutalitatea războiului modern. La Verdun există un mausoleu unde sunt rămășițele a 130.000 de soldați încă neidentificați.

2022 - MONDIALUL LUI MESSI

Acum un an, Argentina a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Sud-americanii, conduși de Messi, au învins Franța în finală, după lovituri de departajare.

A fost al treilea mondial câștigat din Argentina și primul după 36 de ani. Lionel Messi, căpitanul echipei, a fost numit omul meciului și a ridicat trofeul la finalul meciului.

1,5 miliarde de oameni au urmărit finala la TV. Milioane de argentinieni au ieșit pe străzi în toată țara ca să se bucure de victorie și să întâmpine echipa națională.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri