Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 27 decembrie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 27 decembrie

1983 - IERTAREA PAPALĂ

Acum 40 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea l-a vizitat în pușcărie pe Mehmet Ali Agca, omul care a încercat să-l asasineze. Papa a spus că îl iartă pe agresor.

Trecuseră mai bine de doi ani de când turcul l-a împușcat și l-a rănit grav pe Papa Ioan Paul al II-lea, când acesta se plimba cu "papamobilul" prin Piața San Pietro.

Papa și agresorul său au avut o relație apropiată, în ciuda situației. Turcul a fost grațiat în 2000 la cererea Papei. Mehmet Ali Agca a trecut la catolicism în 2007.

1945 - UN NOU SISTEM FINANCIAR

La câteva luni după sfârșitul celui mai distructiv război din istoria omenirii, a apărut Fondul Monetar Internațional. Scopul său era refacerea sistemului monetar global.

30 de țări sunt considerate fondatoare. Cele mai multe erau occidentale sau aliate ale Vestului. Excepție notabilă era Iugoslavia, care trecuse la comunism cu o lună înainte.

FMI promovează comerțul mondial, stabilitatea financiară și dezvoltarea durabilă, printre altele. Statele membre pot cere împrumuturi de la FMI în cazuri de necesitate.

1922 - AERODROM PLUTITOR

Acum 101 ani, Marina Imperială a Japoniei a primit o navă nouă și revoluționară. A fost vorba de Hosho, primul vas de luptă construit de la început ca portavion.

Celelalte portavioane care existau atunci pe glob erau făcute prin adăugarea unei piste de decolare pe o navă existentă. Vasul japonez a dat tonul pentru viitor.

Hosho, numele japonez pentru pasărea Phoenix, a fost folosită pentru antrenamente, dar și pentru atacuri, în al Doilea Război Mondial. Nava a fost casată în 1946.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri