Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 5 decembrie

Data publicării:
digistoria-carton

1717 - POVESTEA LUI BARBĂ-NEAGRĂ

Piratul englez Edward Teach a atacat un vas comercial și a luat prizonieri căpitanul și echipajul. După 8 ore, aceștia au fost lăsați să se întoarcă la nava lor, nevătămați.

Când a ajuns în port, căpitanul navei atacate l-a descris pe pirat drept "un bărbat înalt cu o barbă foarte neagră". De aici a primit Edward Teach porecla de "Barbă-Neagră".

A fost unul dintre cei mai temuți pirați din istorie. Dar la nici un an după descrierea ca "Barbă Neagră", a fost ucis în luptă. Totuși, comoara lui nu a fost găsită vreodată.

2014 - CĂLĂTORIE CĂTRE LUNĂ

Acum nouă ani, NASA a testat, pentru prima dată, capsula Orion, care va duce oamenii înapoi pe Lună. Zborul de probă a încercat toate sistemele de bază ale Orion.

NASA a promovat misiunea și cu ajutorul păpușilor Muppets, ca să facă o generație de copii interesată de spațiu. Zborul de probă, de 4 ore, a fost un succes.

Capsula Orion de la primul test este expusă la Centrul Spațial Kennedy. În 2022, o altă capsulă Orion a orbitat Luna și s-a întors pe Pământ, dar fără echipaj la bord.

1952 - CEAȚA LONDONEZĂ

Acum 71 de ani, Londra a fost acoperită de smog, dar un strat mai dens ca niciodată. Aproape o săptămână întreagă, capitala britanică a fost învăluită de smog.

Vremea era deosebit de rece, deasupra Londrei a fost un anticiclon și vântul nu a bătut. Așa că tot fumul de la hornurile orașului s-a adunat și a rămas aproape de sol.

Între 4.000 și 12.000 de oameni au murit din cauza smog-ului. Unii s-au îmbolnăvit de plămâni, alții au fost călcați de vehiculele care nu i-au văzut prin smog.

1848 - GOANA DUPĂ AUR

Într-un discurs în Congres, președintele SUA James Polk anunță public, pentru prima dată, că în California s-a găsit aur. Este începutul așa-numitei goane după aur.

Informația era ținută secretă de la începutul anului. Cel care a găsit prima dată aurul voia să facă din California o zonă agricolă, nu una minieră, așa că nu a spus nimic.

300.000 de oameni din SUA, dar și din alte țări, se mută în California ca să caute aur. Au recuperat metal prețios de zeci de miliarde de dolari. Dar puțini au făcut averi mari.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri