Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 6 decembrie

Data publicării:
digistoria 6 dec

1916 - ROMÂNIA PIERDE CAPITALA

La 3 luni de la intrarea României în Primul Război Mondial, în București au intrat trupele germane conduse de Prințul Schaumburg-Lippe, ataşat militar al Germaniei în România.

Regele, Guvernul și armata s-au retras în Moldova. Deși București era înconjurat de fortificații, nu se dau lupte în oraș. Pierderea capitalei nu scoate România din război.

Trupele germane, turcești și bulgare au celebrat victoria la Arenele Romane. Soldații inamici au furat tot ce au găsit în cale. Doi ani a durat ocupația străină din București.

2017 - CAPITALA ISRAELULUI

Acum șase ani, Donald Trump a făcut unul dintre cele mai controversate anunțuri din mandatul său. A spus că SUA recunosc oficial orașul Ierusalim drept capitala Israelului.

Mai mult, a zis că ambasada SUA va fi mutată acolo. Premierul Benjamin Netanyahu, a lăudat pe Trump. Dar mulți din comunitatea internațională l-au criticat aspru.

Anunțul lui Trump a fost întâmpinat cu proteste în Europa și în lumea musulmană, soldate cu victime. Dar decizia a fost aplicată. Ambasada SUA din Israel e în Ierusalim.

1956 - VIOLENȚE ÎN BAZIN

Echipele de polo ale Ungariei și URSS s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de la Melbourne, la două săptămâni după ce Revoluția Ungară a fost strivită de sovietici.

Tensiunea era la cote maxime. Strategia jucătorilor ungari a fost să-i enerveze pe sovietici, ca să le distragă atenția. Sportivii și-au dat pumni și picioare în bazin.

Cu un minut înainte de final, era 4-0 pentru unguri. Un sovietic i-a dat un pumn unui adversar iar acesta a ieșit din bazin cu sânge pe față. Arbitri au oprit meciul.

1912 - ARTĂ DIN ANTICHITATE

Un grup de arheologi germani care făceau săpături în atelierul unui sculptor antic din Amarna, veche capitală a Egiptului, dau peste un bust aproape intact și colorat.

Își dau seama că femeia reprezentată este Nefertiti, soția faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon. Arheologii au scris că au găsit "cea mai vie operă de artă egipteană".

Bustul lui Nefertiti are 3.300 de ani vechime, este făcut din calcar acoperit cu ipsos pictat. Sculptura este expusă într-un muzeu din Berlin. Este un simbol al orașului

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri