Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 1 ianuarie

Data publicării:
digistoria 1 ianuarie

45 î. Hr. - ÎNCEPUT DE AN

Calendarul iulian a devenit calendarul civil al Romei Antice. Ziua de 1 ianuarie a început să fie, oficial, prima zi a anului. Calendarul a fost propus de Iulius Cezar, când era consul.

Noul calendar a fost făcut de matematicieni și astronomi greci. Imperiul Roman și toată lumea creștină l-au urmat mai bine de 1.600 de ani. Unele comunități încă îl respectă.

Calendarul iulian a fost schimbat ușor în 1583, de Papa Grigore al XIII-lea. Așa a apărut calendarul gregorian, folosit în prezent. Diferența dintre ele este de 13 zile.

2007 - EUROPA SE EXTINDE

La 17 ani de la înlăturarea comunismului, România a intrat în Uniunea Europeană. Era revenirea românilor alături de marea familie europeană, după anii grei de dictatură.

Drumul către Uniunea Europeană a început în 1993, cu acordul de asociere. Au urmat ani lungi de discuții. Tratatul de aderare a fost semnat pe 13 aprilie 2005.

O dată cu intrarea României în UE, Sibiu a devenit capitală culturală europeană, alături de Luxemburg. România este mai prosperă ca niciodată, de când este parte a UE.

1912 - SFÂRȘITUL UNUI IMPERIU DE MILENII

De 112 ani, China, imperiu cu peste 2 mii de ani de istorie, a devenit republică. Sun Yat-sen a fost numit primul președinte. Puyi, ultimul împărat, a fost detronat.

Era concluzia unui secol de instabilitate internă și de amenințări externe. În ciuda proclamării republicii, China a rămas divizată între diverse căpetenii regionale.

China a fost reunificată abia în 1927, sub Chiang Kai-și. Ultimul împărat chinez a domnit ca Împărat al Manciuriei, stat-marionetă la Japoniei, între 1932 și 1945.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri