Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 10 februarie

Data publicării:
digistoria

1996 - OM VERSUS CALCULATOR

Garry Kasparov, mare maestru al șahului, este înfrânt pentru prima oară de Deep Blue, un computer făcut de americanii de la IBM special pentru a juca șah.

A fost pentru prima dată când o minte electronică bătea campionul mondial en-titre în timpul regulamentar de joc. Dar au urmat alte cinci partide. Kasparov a câștigat 4-2.

IBM îi dublează viteza lui Deep Blue, iar anul următor cere revanșa. Campionul rus a fost înfrânt de computerul american. Deep Blue a fost demontat după victorie.

1840 - NUNTA CARE A SCHIMBAT NUNȚILE

Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu Prințul Albert de Saxa-Coburg-Gotha, vărul ei. Mireasa a intrat în Capela Regală de la Palatul St. James în rochie albă.

Nu a fost prima mireasă care s-a îmbrăcat în alb. Dar Regina Victoria a popularizat această culoare deoarece înalta societate copia tot ce făcea tânăra suverană.

Victoria a încălcat cutuma regală, dar a lăsat o moștenire care încă dăinuie în lumea occidentală. Rochia în sine există și acum. Este păstrată în colecția Familiei Regale.

1947 - PACEA POSTBELICĂ

Cinci țări, printre care și România, care au fost aliate într-un fel sau altul cu Germania nazistă, semnează cu aliații Tratatele de Pace de la Paris. Era finalul războiului.

Prin acest document, România primea oficial înapoi Ardealul de Nord, anexat de Ungaria. Dar, în același timp, se formaliza pierderea Basarabiei și Cadrilaterului.

Bulgaria, care rămănea cu Balcic și celelalte regiuni primite de la Hitler, a fost singura dintre țările semnatare care a păstrat teritoriile primite înainte de 1945.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri