Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 ianuarie

Data publicării:

Cele mai importante evenimente petrecute pe 15 ianuarie.

2009 - MIRACOLUL DE PE HUDSON

Acum 15 ani, zborul US Airways 1549, cu 155 de oameni la bord, a decolat de pe aeroportul LaGuardia din New York. Destinația era Seattle, dar avionul nu a ajuns acolo.

La trei minute după decolare, avionul a intrat într-un stol de gâște canadiene. Păsări au intrat înambele motoare, iar acestea au luat foc. Avionul a început să cadă.

La manșă era Sully Sullenberger, un pilot cu foarte multă experiență. A reușit să amerizeze avionul pe râul Hudson. Toată lumea a scăpat cu viață. Sully a devenit un erou.

2001 - ENCICLOPEDIE LIBERĂ

Acum 23 de ani a fost lansată Wikipedia, o enciclopedie online gratuită. Era inițiativa a doi antreprenori, Jimmy Wales și Larry Sagner, care avea experiență în domeniu.

Articolele de pe Wikipedia sunt scrise și editate de un grup de voluntari. Dar, teoretic, oricine se poate înregistra să scrie sau să editeze un articol. Unele pagini sunt protejate.

În prezent, Wikipedia are 60 de milioane de articole, scrise în 329 de limbi diferite. Este în top 10 al celor mai populare pagini web. Donațiile asigură finanțarea.

1919 - MARELE VAL DE MELASĂ

Acum 105 ani, în jurul prânzului, un cartier din orașul american Boston a fost inundat de un val de melasă, o substanță vâscoasă, rezultată din producția de zahăr.

Un rezervor în care erau 8,7 milioane de litri de melasă s-a spart. Valul a avut 8 metri înălțime și s-a mișcat cu 56 km/h prin Boston. Clădiri întregi au fost distruse.

21 de oameni au murit iar 150 au fost răniți. Curățarea melasei lipicioase a durat luni de zile. Compania care deținea rezervorul spart a plătit despăgubiri uriașe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri