Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 29 ianuarie

Data publicării:
digistoria

2002 - "AXA RĂULUI"

Acum 22 de ani, George W. Bush a folosit prima dată una dintre sintagmele asociate cu mandatul său: "Axa răului". A făcut-o în discursul despre starea națiunii din acel an.

Președintele SUA s-a referit atunci la Irak, Iran și Coreea de Nord, țări care susțineau terorismul. "Axa răului" a apărut la cinci luni după atacurile de la 11 septembrie.

"Axa" era termenul pentru aliații Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Iar Ronald Reagan numise URSS "Imperiul Răului". Așa a apărut numele de "axa răului".

1856 - SIMBOL AL CURAJULUI

Regina Victoria a Marii Britanii a semnat decretul prin care înființa Crucea Victoria. Era o medalie pentru soldații britanici care au dat dovezi de eroism în Războiul Crimeei.

Prima medalie a fost acordată în anul următor. Tradițional, metalul pentru medalii este luat dintr-un tun rusesc capturat de britanici în timpul asediului Sevastopolului.

Nu există decorație britanică mai prestigioasă decât Crucea Victoria. Până acum, a fost acordată de 1.358 de ori. Doar trei oameni au primit medalia de două ori.

1891 - PRIMA ȘI ULTIMA REGINĂ A HAWAII

Acum 133 de ani, Liliʻuokalani a fost proclamată regină a Regatului Hawaii. A fost prima femeie monarh a țării și, totodată, ultimul suveran al statului independent Hawaii.

Domnia ei a fost scurtă, doar doi ani. A vrut să schimbe constituția impusă cu forța, care dădea drepturi mari vesticilor bogați, în detrimentul nativilor din Hawaii.

A fost înlăturată de pe tron în 1893, ca insulele să poată fi anexate de SUA, ce s-a și întâmplat. Ultima regină a Hawaii este un simbol cultural pentru toți hawaiianii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri