Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 4 ianuarie

Data publicării:
digistoria 4 ianuarie

1999 - A CINCEA MINERIADĂ

Aproape 15.000 de mineri din Valea Jiului au început să demonstreze ca să obțină salarii mai mari și să oprească planul guvernului de a închide minele nerentabile.

Minerii au amenințat că vin la București, dar guvernul nu a cedat în fața greviștilor. Era a cincea mineriadă. Miron Cozma a ordonat plecarea spre București pe 18 ianuarie.

Pe 21 ianuarie, minerii și forțele de ordine s-au bătut lângă Costești, Vâlcea. Minerii au câștigat. A doua zi, premierul Radu Vasile a făcut "pacea de Cozia" cu minerii.

1926 - CRIZĂ DINASTICĂ

Parlamentul României a recunoscut oficial că există un nou moștenitor al tronului. Legislativul a aprobat decizia principelui Carol de a renunța la tron în favoarea fiului său.

Principele Mihai, care avea atunci 4 ani, a devenit primul în linia de succesiune. Parlamentul a decis să fie creată o Regență, dacă principele Mihai ajunge pe tron ca minor.

Asta s-a întâmplat anul următor, când Regele Ferdinand a murit, iar Mihai a devenit Rege la nici șase ani. A domnit sub Regență trei ani, până când a revenit tatăl lui în țară.

2010 - CEA MAI ÎNALTĂ CLĂDIRE DIN LUME

În inima Dubaiului, în Emiratele Arabe Unite, a fost inaugurat turnul "Burj Khalifa", cea mai înaltă clădire din lume. Un foc de artificii a marcat momentul istoric.

"Burj Khalifa" are 828 m înălțime și 163 de etaje. Construcția a durat șase ani și a costat 1,5 miliarde $. Turnul deține mai multe recorduri mondiale.

Clădirea face parte din planul Dubai de a diversifica economia bazată pe petrol. În jurul turnului sunt zone rezidențiale și comerciale care au adus mari profituri.

1926 UN NOU MOȘTENITOR AL TRONULUI

Parlamentul Românie recunoaște oficial că există un nou moștenitor al Tronului. Legislativul aprobă decizia principelui Carol de a renunța la tron în favoarea fiului său.

Principele Mihai, care avea atunci 4 ani, devine primul în linia de succesiune. Parlamentul decide să fie creată o Regență, dacă principele Mihai ajunge pe tron ca minor.

Regele Ferdinand moare anul următor. Mihai devine rege la nici 6 ani. Va sta pe tron, ca minor, doar trei ani. Tatăl lui revine în țară în 1930 și este proclamat Regele Carol II.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri