Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 5 februarie

Data publicării:
Cele mai importante evenimente petrecute pe 5 februarie.

1958 - SUA PIERD O BOMBĂ NUCLEARĂ

Aviația SUA pierde o bombă cu hidrogen lângă coastele statului Georgia și nu o mai găsește niciodată. Este vorba de o bombă de 4 metri lungime și 3.400 de kilograme.

Bombardierul care căra arma atomică a fost lovit în aer de un avion de vânătoare. Ambele participau la același exercițiu. Aruncarea bombei a fost o soluție de criză.

Arma a căzut unde în apă. Nu a fost o explozie la impact, așa că bomba, oriunde ar fi ea, ar putea fi funcțională. Nu se știe dacă avea în interior și miezul de plutoniu.

1818 REGELE CARE URA REGII

Jean-Baptiste Bernadotte, mareșal al lui Napoleon, devine Rege al Suediei. Era născut în Franța, dar fusese votat de parlamentul suedez ca moștenitor al tronului în 1810.

Mareșalul francez devenit rege suedez a fondat dinastia care domnește și astăzi în Suedia Paradoxal, el face planul care duce la înfrângerea și exilul lui Napoleon pe Elba.

Și-a început cariera miliară în Franța revoluționară și se crede că a avut un tatuaj cu mesajul "Moarte regilor". În tinerețe, se declarase republican și inamic al monarhiei.

1985 - PACE DUPA DOUA MILENII

Primarii Romei și Cartaginei s-au întâlnit și au semnat un tratat de pace care a încheiat al treilea război punic. Astfel, conflictul antic s-a încheiat 2.131 de ani.

Ceremonia a avut loc în Tunis, având în vedere că orașul antic Cartagina este în Tunisia. Roma a fost reprezentată de Ugo Vetere, iar Cartagina, de Chedli Klibi.

Al Treilea Război Punic s-a încheiat fără tratat de pace, deoarece victoria Romei a fost categorică. Cartagina lui Hannibal a fost distrusă complet de armata romană.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri