VIDEO Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 februarie

Data publicării:

1950 - SABIA ȘI SCUTUL REGIMULUI 

Stasi, temuta poliție secretă din Germania de Est, era înființată de regimul comunist. Funcționa ca și KGB și avea același scop: să protejeze partidul și să prindă dușmani.

Aproape 250.000 de est-germani au fost arestați de către Stasi. Agenția avea dosare pentru milioane de oameni. Cei urmăriți erau înregistrați, filmați și monitorizați mereu.

Stasi avea chiar mirosul persoanelor vizate în borcane, în cazul în care ar fi fost folosiți câini de urmă. Agenția a fost desființată în 1990. Oricine își poate citi dosarul Stasi.

1904 - RĂSĂRITUL SOARELUI

O flotă rusă, aflată la ancoră în Port Arthur din Manciuria, pe atunci parte a Imperiului Rus, era atacată cu torpile. Distrugătoare japoneze au venit noaptea și au tras.

Șapte nave rusești au fost avariate. A fost prima bătălie din războiul ruso-japonez, care a ținut până anul următor. Conflictul s-a terminat cu o victorie categorică a Japoniei.

Era începutul ascensiunii Japoniei ca mare putere globală. Rusia era prima putere europeană înfrântă de o forță asiatică. Moscova era umilită. Începea decăderea Țarilor.

1945 - EVADARE CURAJOASĂ

Mihail Deviataev și alți nouă prizonieri sovietici au furat un avion german și au fugit din lagăr. Erau foloși ca muncitori la Peenemünde, unde a fost creată racheta V2.

Deviataev era pilot militar și a facut planul să fure avionul personal al comandantului lagărului. A reușit să ajungă pe teritoriul URSS. Evadații au oferit informații prețioase.

Dar NKVD a zis că Deviataev și ceilalți nouă sunt spioni germani. Sunt trimiși într-un regiment penal. Cinci mor. Deviataev este reabilitat în 1957. Devine erou al URSS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri