Sari la conținut

Pastila de limbă - 14 decembrie 2014

14 decembrie 2014 - TREBUIE / ÎNSEAMNĂ / MANIFESTĂ. Chiar în primul episod al serialului nostru de bune practici gramaticale Radu Paraschivescu a vorbit despre greşelile pe care le comit anumiţi oameni tocmai din dorinţa de-a nu greşi. Dădea atunci exemplul expresiei „în ceea ce privesc deciziile”, folosită incorect, în loc de „în ceea ce priveşte deciziile”, de către unii oameni care auziseră de acordul gramatical, dar nu aflaseră că există şi expresii impersonale, unde nu se face acordul.

Un fenomen întru câtva asemănător se produce în cazul anumitor verbe cărora li se scornesc forme de indicativ prezent pe care gramatica nu le recunoaşte. Aici vorbitorul vrea să fie mai corect decât e cazul şi optează pentru o variantă care n-are ce să caute în propoziţie sau în frază. Şi asta pentru simplul motiv că varianta respectivă nu există. A remarcat acest tip de abatere la mulţi vorbitori care altminteri se exprimă într-o limbă română decentă, când nu remarcabilă de-a binelea: miniştri, directori de multinaţionale, oameni din publicitate, actori, jurnalişti, ba chiar şi preşedinţi de ţară.

Una dintre principalele erori comise în această direcţie este folosirea lui „trebuieşte” sau „trebuiesc” în locul lui „trebuie”. Ceva similar se petrece și în cazul verbelor „a însemna” și „a manifesta”.