Dan Barna anunță condițiile USR pentru a vota noul Guvern și insistă cu anticipatele, deși declanșarea lor este aproape imposibilă

Data actualizării: Data publicării:
dan barna strange semnaturi
Foto: InquamPhotos/Raul Stef

Președintele USR, Dan Barna, susține că Alianța USR-PLUS nu va intra la guvernare, iar formațiunea sa va vota învestirea unui nou Executiv abia după ce în Parlament vor fi adoptate mai multe modificări legislative. Este vorba despre alegerea primarilor în două tururi, adoptarea inițiativei „Fără penali”,  dar și despre eliminarea recursului compensatoriu. De asemenea, Dan Barna susține că votul de învestitură va fi dat doar pentru un guvern de tranziție care să vină cu un calendar clar pentru anticipate, asta deși președintele Klaus Iohannis a explicat de ce nu pot fi organizate anticipatele. Barna va participa mâine la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni.

„Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârșitul acestei zile voi avea o discuție cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condițiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziție. Abia după indeplinirea lor vom putea vorbi despre noul guvern și celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său. Cele patru condiții sunt:

-Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.

-Votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice” pentru care au semnat peste un milion de români.

-Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României.

-Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență.” a scris președintele USR.

Dan Barna explică și de ce Alianța USR PLUS nu intră la guvernare și revine cu condiția ca viitorul Guvern să demisioneze anul viitor astfel încât să fie respinși doi premieri în Parlament și să poată fi declanșate alegerile anticipate.

„Alianța USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. Poziția noastră rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii.

Putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate.”, a mai scris Barna.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri