Povestea ultimului poet în viaţă al închisorilor comuniste

Data publicării:
demostene

În ziua în care biserica vorbeşte despre pilda sacrificiului lui Isus şi răsplata învierii, Digi24 vă aduce povestea ultimului poet în viaţă al închisorilor comuniste. A fost închis 12 ani la Jilava, Gherla şi Aiud, acolo unde colegi de suferinţă i-au fost poeţii Radu Gyr şi Nichifor Crainic, prinţul Ghica sau profesorul George Manu. Demostene Andronescu, astăzi în vârsta de 90 de ani, este un supravieţuitor. A pătimit, a fost torturat şi izolat, dar niciodată nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu.

La vârsta de 90 de ani, poetul Demostene Andronescu îşi transpune cu uşurinţă versurile în alfabetul Morse. Aşa făcea şi în urmă cu peste 50 de ani, în închisorile comuniste, acolo unde a fost aruncat de către autorităţi fără să aibă vreo vină.

Demostene Andronescu, istoric, poet, fost deţinut politic: „Nu aveam voie să vorbim absolut cu nimeni. S-a învăţat alfabetul Morse, însă era foarte greu de realizat”.

Demostene Andronescu a fost închis timp de 12 ani la Jilava, Gherla şi Aiud. Era student când a ajuns după gratii: „Eu cred că dacă ar fi să o iau de la început, pentru mine închisoarea a fost benefică. 33:23 În închisoare mi-am dat seama că l-am redescoperit pe Dumnezeu”.

Răzvan Codrescu, scriitor: „Credinţa este cea care a reuşit să-i ţină în viaţă, iar la Demostene Andronescu este o vecinătate foarte interesantă între poezie şi rugăciune”.

În anul 1952, chiar înainte de absolvirea Facultăţii de Istorie, Demostene Andronescu a fost arestat. Făcea parte din frăţiile de cruce. A fost acuzat că ascundea sau distribuia cărţi interzise de regimul comunist.

Demostene Andronescu: „Eu abia când m-am înscris la şcoală am descoperit cartea şi am descoperit biblioteca şi am început să mă duc să citesc şi am legat prietenii şi în felul acesta noi am rămas să rezistăm împotriva comunizării lumii studenţeşti”.

Rugăciunea transformată în poezie

Demostene Andronescu a scris prima sa poezie în închisoare. A fost refugiul său în cele mai grele momente şi, spune el, un dar de la Dumnezeu.

A împărţit celula cu prinţul Alexandru Ghica, poeţii Radu Gyr şi Nichifor Crainic sau profesorul George Manu, supranumit rectorul universităţii de la Aiud. De la fiecare, în parte, Demostene Andronescu a învăţat câte ceva: „Am învăţat supuşenia în închisoare. Eu când am venit în Aiud, veneam direct de la Jilava, m-a băgat într-o cameră în care era şi prinţul Ghica.

M-a primit cu o porţie de pâine, pe care totdeauna când pleca cineva la izolare el îşi făcea... pâinea avea 125 de grame, mânca şi el 25 de grame şi restul păstra pentru cei care veneau de la izolare”.

Chiar şi în condiţii de tortură fizică şi psihică, Demostene Andronescu nu a cedat reeducării de la Aiud: „Au rezistat foarte mult cei care au avut o viaţă interioară bogată”.

Demostene Andronescu a scris peste 200 de poezii în închisoare. A reuşit să ţină minte aproape o jumătate şi să le publice, mulţi ani mai târziu. A continuat să fie hărţuit de securitate şi după eliberare. După 1989, şi-a căutat "călăul" de la Aiud, pe colonelul Gheorge Crăciun, fost comandant al închisorii şi unul dintre cei mai atroce anchetatori.”

Demostene Andronescu: „S-a uitat la mine, m-a recunoscut şi s-a repezit la mine şi m-a îmbrăţişat. M-a îmbrăţişat şi am simţit că îmbrăţişarea este sinceră”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Andrei Nae, profesorul universitar care a scandalizat Internetul, după ce a apărut cu o fustă...
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Mark Wahlberg și-a dat gata fanii: la 2 noaptea în sala de sport, dedicat scopului de a fi în cea mai bună...
Adevarul
De câți ani are nevoie Putin pentru a reface armata rusă, conform șefului armatei britanice
Newsweek
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Cine e noul iubit al Sofiei Vergara. Cel care a cucerit-o are o profesie importantă, a trecut printr-un...
faza de joc din meciul fcsb maccabi tel aviv
FCSB a remizat cu Maccabi Tel Aviv, scor 1-1, în prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor