Video Exclusiv Ciprian Ciucu, la Interviurile Digi24.ro: Îl evaluăm pe Nicușor Dan după ce trece iarna. Este un trend în PNL să avem propriul candidat

Data actualizării: Data publicării:
interviuri ciucu
Ciprian Ciucu, la Interviurile Digi24.ro

Ciprian Ciucu, președintele PNL București, a declarat la Interviurile Digi24.ro că organizația pe care o conduce va decide după ce trece iarna dacă îi menține sprijinul politic primarului general Nicușor Dan. Ciucu spune că în PNL „există un trend destul de mare” ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile locale din 2024. Ciprian Ciucu a vorbit și despre problemele mari cu care se confruntă Capitala, de la trafic la termoficare. 

Principalele declarații:

  • Mai are Nicușor Dan sprijinul PNL? Când am ajuns președinte PNL am asumat faptul că nu îi vom retrage sprijinul. Era și absurd după un an de zile. În măsura în care Nicușor Dan s-a comportat ca un partener onest a continuat sprijinul. Nu am anunțat că i-am retras sprijinul. În acest moment, PNL îi asigură majoritatea în Consiliul Municipal. Asta nu înseamnă că domnul Nicușor Dan va avea la nesfârșit un cec în alb. Va veni un moment în care îi vom face o evaluare.
  • Vom evalua și cum se raportează la PNL, pentru că noi am fost un partener de bună credință. În campania noastră internă, domnia sa s-a poziționat vădit împotriva mea, dar am considerat că trebuie continuăm să îi asigurăm sprijinul. Dar PNL București nu a primit aceeași considerația din partea domniei sale. Nu a fost suficient de atent să nu blocheze anumite proiecte pe care de exemplu primăria sectorului 6 le are.
  • Domnul Nicușor Dan colaborează foarte mult cu o formațiune mică politică care s-a desprins din PNL, mai mult decât cu PNL. Sunt multe angajări în Primăria București care sunt din acea zonă. Este o evidență. 
  • Cele două criterii de evaluarea sunt cum performează, în al doilea rând onestitatea față de partidul care îi asigură majoritatea. Vom face o evaluare după ce trece iarna.
  • Ce înseamnă retragerea sprijinului politic? Retragerea sprijinului unui primar nu înseamnă că pleacă acasă. Retragerea sprijinului înseamnă că omul va fi forțat să își facă majorități conjuncturale, va negocia cu fiecare formațiune în parte, ceea ce evident va fi mult mai greu.
  • Vă răspunde la telefon Nicușor Dan? Da, discutăm. Relația mea este una profesională și asta e o problemă. Că ar trebui să fie una și politică, atâta timp cât îi oferim sprijinul. Vin cu propuneri de administrație pe care nu le tratează așa cum trebuie.
  • PNL nu are ce să își reproșeze în relația cu Nicușor Dan. L-a susținut ca primar, i-a plătit campania electorală, i-a acordat sprijinul încă doi ani. Noi nu suntem acum în ofsaid. Am făcut tot ce a ținut de noi, dar e nevoie de doi oameni să danseze un tango.
  • Evaluarea va fi momentul în care vom decide dacă îi mai acordăm acest cec în alb sau dacă îi votăm proiectele doar negociat. 
  • Va mai fi Nicușor Dan susținut pentru al doilea mandat de PNL? Dacă zic acum că nu, nu este corect față de el. Dacă spun că îi retragem sprijinul, îi torn plumb în ghete. Vine o iarnă grea, are multe de făcut, și eu încerc să țin acest oraș pe linia de plutire. Vă dați seama ce înseamnă un primar fără sprijin? Vreau să ajute o atitudine corectă, matură a PNL București. Dacă se va umple paharul, sau vom considera că trebuie să îl tratăm altfel, acest lucru se va întâmplă după ce va trece această perioadă grea de iarnă.
  • Deciziile politice la nivel național se iau de către Biroul Politic Național. Nu există vreo decizie referitor la alianțele locale.
  • Candidat propriu la alegerile din 2024? Acest lucru va fi consonant cu decizia de a-l mai susține sau nu pe Nicușor Dan. Această decizie nu există acum luată. Există un trend destul de mare în care partidul își dorește să joace pe propriile picioare. PNL este un partid cu foarte multe resurse. 
  • Dacă Rareș Bogdan este un competitor cu succes, de ce nu? 
  • Ciprian Ciucu este o variantă pentru candidatura la Primărie? Lumea tratează foarte superficial discuția asta. Se pune întrebarea cine vrea să fie primar general. Sunt întrebări prost puse. Întrebarea corectă este: cine este suficient de competent și de calificat să fie primar general. Cine poate să scoată din găleata asta Bucureștiul, cine are suficientă putere politică? Cine poate înțelege reformele. Bucureștiule este blocat pentru că nimeni nu își asigură niște reforme dureroase. Pe zona de trafic: ne-au inundat mașinile. O reformă structurală a competențelor, o reformă serioasă în ceea ce privește instituțiile. Hai să tăiem din instituții, hai să împărțim foarte clar, ce facem cu zona metropolitană, aceste sunt lucrurile esențiale. Fără o reformă structurală semnificativă, fără sprijinul guvernului și parlamentului, niciun primar nu va performa mai bine. Ce experiență ai în adminsitrație? Pentru că nu orice doctor, ongist sau ziarist fără experiență semnificativă în administrație poate să fie primar general. 
  • I-am spus și lui Nicușor Dan: „Omule, condu orașul asta ca și când nu ai mai vrea să fii primar general”. Pentru că sunt niște reforme foarte grele. Taie în carne vie și crește veniturile pentru că se pot crește veniturile.
  • În acest moment eu nu sunt neapărat un lider național, dacă o să am sprijinul partidului, o să vedem. 
  • Eu, în primul rând, trebuie să demonstrez că fac treabă aici unde sunt, și am doar doi ani. Într-un mandat e greu, dar am început să demonstrez. Până nu am demonstrat că mă pot ocupa de o primărie mai ușoră, nu pot să vin să pretind altceva. Poate nu merit, poate oamenii vor spune în sectorul 6: Ciucă nu a fost suficient de bun. Sau poate vor spune: vrem să rămâi aici.
  • E nevoie de o reformă a întregii adminstrații publice din București.
  • Nicușor Dan a făcut greșeala să creadă că eu vreau să îi iau locul și m-a văzut ca un competitor. O inteligență politică presupune ca atunci când ți se întinde mâna să răspunzi cumva. 
  • Să afle și bucureștenii, PNL București a evitat falimentul Bucureștiului. Ne-am implicat și am ajutat. 2/3 din buget se duc pe subvenții. Unde sunt banii de investiții? Dacă avem 2/3 subvenții, facem primăria agenție de plăți și plecăm acasă, o închidem.
  • Proiecte blocate de PMB? Blocate e mult spus. Nu au fost susținute. S-au  blocat în aparatul primarului și nu au fost urmărite de primarul general. M-aș fi așteptat la mai mult. Dacă eu te susțin, le poți pune măcar pe ordinea de zi. 
  • La primăriile de sector, de multe ori, când vrem să facem ceva nu avem dreptul să le facem. Bine, au fost și multe proiecte susținute.
  • Desființarea sectoarelor? Dacă s-ar desființa, Bucureștiul ar imploda. Sunt sectoare care au oameni mai bine pregătiți și proiecte mai bune de investiții decât PMB. Trebuie foarte bine analizată, foarte bine pregătită, dar nu știu dacă ar rezolva ceva. Sectoarele au demonstrat că fiind în competiție între ele, unele dintre ele pot să livreze.
  • I-am spus lui Nicușor Dan să îmi dea mie măcar un tronson din Prelungirea Ghencea, eu îl fac în opt luni, nu a fost de acord să mi-l dea. Inclusiv bugetar îl asumam. Primarul General nu monitorizează investițiile în timp real. Din februarie m-am dus în primărie și am făcut eu ședință cu directorii domniei sale. Se blochează pentru că nu sunt anumite relații contractuale între compania Trustul Metropolitan și direcția de investiții care nu au căzut de acord pe chestii contractuale. I-am oferit ajutorul și nu l-a primit. 
  • Zona metropolitană se dezvoltă necorelat cu Bucureștiul. 
  • Ce reforme sunt necesare în București? Restructurarea PMB, compatibilizarea sau raționalizarea între competențele primăriei generale și primăriile de sector, trebuie mai clar stabilite. 
  • Problema traficului din București: Sunt vreo 7 categorii de acțiuni care trebuie făcute concomitent. În primul rând trebuie să fie crescută capacitatea de transport public. Autobuze care să aibă benzi dedicate. E nevoie să faci park&ride la intrarea în București și oamenii să facă 15 minute și nu o oră până în centrul orașului. Ai două modele clare: Cluj și Oradea. Dacă tu vii cu amândouă, nu obții nici una nici alta. 
  • În orașul acesta nu mai există coordonare înter primăriile de sector și primăria generală de cel puțin patru mandate.
  • Cine a fost ultimul primar general competent în București? Băsescu. A fost și Videanu, dar el a aplicat ce a gândit Băsescu. Din punctul meu de vedere au fost doi primari cât de cât ok.
  • Problema termoficării și a apei calde. Primarii de sector nu au niciun metru de țeavă în administrare. Sunt probleme acumulate în ultimii 30 de ani pentru că primarii generali au spus că nu o să crape în timpul lor. Au vrut cu lumini să ia ochii oamenilor. Nicușor Dan nu a făcut suficient pentru termoficare, dar a făcut ceva mai mult. Mă așteptam să facă și mai mult.
  • Există premisele ca proiectele pe care și eu le-am susținut să fi ajuns la maturitate și din primăvară primarul să deschidă discuțiile cu băncile pentru a da drumul la mai multe lucrări.
  • E nevoie de un primar general care să fie de sacrificiu dar să aibă și sprijin guvernamental.
  • Sunt atât de multe condiții pe care le pun ca să mă duc la Primăria Generală pe care acum nu știu dacă mi le-ar garanta cineva. Să mă duc primar general cum s-au dus și alții până acum îți faci doar un hatâr. Să nu se înțeleagă că îmi e frică, nu îmi e frică de niciunfel de provocare.
  • După acești doi ani pot să pretind că aș merita un nou mandat la sectorul 6 dar nu pot să pretind că aș merita un mandat de primar general.
  • Să fii primar general este cea mai grea poziție din sud-estul Europei. Bucureștiul are mai multe probleme decât are România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...