Exclusiv Geoană, despre ultima sa întâlnire cu Kissinger: „Stătea pe un scăunel, nu-l mai țineau picioarele. Mi-a vorbit despre România”

Data actualizării: Data publicării:
mircea geoana
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. FOTO: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a povestit la Interviurile Digi24.ro despre ultima sa întâlnire cu Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, care s-a stins din viață, la vârsta de 100 de ani. „A fost un gigant al diplomației și al gândirii. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru”, a afirmat Geoană.

Mircea Geoană: „Ultima dată l-am întâlnit la Washington în martie anul acesta și am stat puțin de vorbă cu el. Vă recomand să cițiți ultima sa carte, Leadership. Vorbeam cu Kissinger, cu care mă întâlnisem de multe ori înainte, și spune: „Ce faci, tânărul meu prieten? Îmi aduc aminte de vizita făcută de Nixon în 1969 România. Stătea pe un scăunel, că nu-l mai țineau picioarele și a început să îmi spună de Ceaușescu, de toți pe care i-a întâlnit, de procesul de pace din Orientul Mijlociu și rolul României, de rolul discret al României în 1972 al apropierii dintre America și China.

A fost un gigant al diplomației și al gândirii, criticat de foarte multe ori. A stârnit critici în multe zone din lume, dar un om care a influențat dramatic politica secolului trecut.

Am fost privilegiat să îl întâlnesc de multe ori când eram în America și ultima dată chiar la celebrarea celor 100 de ani împliniți.

Un pragmatic dur. Va fi tot mai greu de găsit oameni de acest calibru. Un om cu o gândire enciclopedică, un om extrem de erudit, extrem de experimentat și, într-adevăr, un om foarte dur pentru a apăra interesele SUA pe plan internațional”.

Henry Kissinger, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă, în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 100 de ani, în locuința sa din Connecticut.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri