Video Exclusiv Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, la Interviurile Digi24.ro: Dacă nu luam măsurile, era criză socială și ne lua lumea cu furcile

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu interviuri
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, la Interviurile Digi24.ro.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre măsurile fiscale, reformele din PNRR, pensii speciale, precum și despre Schengen și ajutorul României pentru Ucraina.

Principalele declarații:

  • Controversa desființării Pilonului II de Pensii. Cine e de vină? Ca și procedură, nu putea să apară un amendament înaintea discursului meu, pentru că amendamentele se aprobă în Guvern. În guvern nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun: nici eu, nici Nicolae Ciucă nu am avut o discuție politică în ceea ce privește naționalizarea pilonului II. Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă, nu vom lua o astfel de decizie. În rest, că cineva care are o propunere, o discuție, nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare, nu înfierăm oamenii că cineva a avut o opinie. Decizia politică este foarte clară. Nu am avut o discuție serioasă pe acest subiect și nici nu vom avea. Repet, trăim în anul 2023, orice om are dreptul la o opinie (n.red. despre faptul că ar fi fost scris de secretarul de stat Daniela Pescaru). Am avut discuția cu președintele Nicolae Ciucă și am avut aceeași opinie. Nu cred că este bine să venim pe un sistem care funcționează. Că pot fi anumite lucruri: să fie asigurări, să fie mai transparent, sunt lucruri care țin de funcționare nu de naționalizare. E închisă discuția.
  • Cum a ajuns o propunere de amendament de la un secretar de stat? Eu nu cunosc, eu nu am avut discuții cu doamna Pescaru. S-a întâmplat lucrul ăsta, eu nu îl exclud. Deciziile politice le iau liderii politici. Eu nu sunt în Evul Mediu. Nu pot să închid gura oamenilor. Eu analizez, că eu sunt decidentul. Analizăm și vedem dacă e oprtună acea decizie. Cum adică să cert lumea că a avut o opinie. A avut o opinie proastă din punctul meu de vedere, dar nu pot să îndepărtez pe toată lumea care nu gândește ca mine. Nu se naționalizează pilonul 2, lucru care de altfel s-a întâmplat în Polonia, în Ungaria. În acest moment se iau niște bani colectați la bugetul de stat și se duc ca un fel de asigurare că dacă se întâmplă ceva cu pilonul 1, lumea are bani și la alt pilon. Sper să nu fie nici investiții cum s-a întâmplat în trecut când s-au pierdut banii românilor. Au pornit războaie în lume când s-au pierdut banii de la pensii. Se pot pierde prin aventuri financiare și e normal ca statul să se asigure că nu se întâmplă acest lucru.
  • Mesaje de la oameni: Cum se întâmplă că o familie cu doi copii nu se descurcă de la o lună la alta. Vi se pare în regulă ca noi, oamenii care am rămas în țara asta, să acoperim găurile de la buget? Mai ales când vezi o sumă atât de mare de bani în portbagajul unui om politic lumea se întreabă: noi plătim ca să fure ei? E normal, e uman. Eu vă pot spune că România este stabilă macroeconomic. Nu are probleme macroeconomice. România are cele mai multe investiții avute vreodată prinse în bugetul de stat. Trebuie să existe o prioritate a cheltuililor din bugetul de stat. Investițiile în infrastructura majoră, pentru apă și canal. Sunt și bani europeni și bani din bugetul de stat. Trebuie să nu mai risipim acești bani. Am reușit, de când există această coaliție, să menținem acest echilibru economic. De trei luni se discută de aceste măsuri fiscale. Se impuneau. Am fost la Bruxelles și am tras concluzia cu Comisia Europeană. 
  • De ce a durat trei luni? Atât au durat discuțiile cu patronatele, cu sindicatele. Să luăm soluțiile cele mai bune astfel încât să nu aducem perturbări macroeconomice cum ar fi fost dacă vom majora TVA. Am văzut care sunt prioritățile, am fost și am discutat la Bruxelles. Cel mai important era că noi am fi plătit o amendă de 0,5% din PIB, 1,5 miliarde de euro. România nu își permite să piardă acești bani. Am pus și în contextul războiului din Ucraina, unde avem niște cheltuieli. Din punctul meu de vedere sunt de 2-3% din PIB. Avem 2,5% din PIB pentru înzestrare. 
  • Nu m-am plâns niciodată de moștenire, dar nici nu pot să accept să fie ipocriți. După ce îndatorezi o țară cu 200 de miliarde, după ce crești datoria de la 37% la 50%, nu te aștepta să îți dau flori și să mai ieși și să guiți și pe Facebook. Mă refer în general, nu la persoane particulare.
  • Ucraina trebuie ajutată până câștigă războiul, dar Ucraina trebuie să se suțină și singură. Și atunci trebuie să îi ajutăm. Ați văzut că eu nu am răspuns cum a răspuns Polonia. Am avut discuții și cu președintele și am ajuns la aceeași opinie. Am găsit, prin dialog, acest sistem de licențiere de export din Ucraina astfel încât fermierii să fie protejați dar nu am venit cu o interdicție pentru că semnalul ar fi fost că noi nu dorim să ajutăm Ucraina, ceea ce este fals. Nu este un război între Rusia și Ucraina, nu e între Putin și Zelenski, este un război între un dictator și lumea democratică. Asta este miza. Poate anul acesta, mulți dintre români au mers mai puțin în concediu pentru că au fost niște cheltuieli în plus, au fost provocate și din cauza acestui război, dar cumva nu ne gândim ce se întâmplă în Ucraina cu oamenii aia? Și să vedem ce se întâmplă cu oamenii ăia?
  • Creșterea taxelor. Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Statul român a considerat că este necesar să existe acest plafon. Cel mai mare plafon în UE este în Portugalia, de 200.000 de euro. FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, ne spun că nu se poate să avem paradis fiscal pe o zonă unde nu mai există niciunde. Ei ne-au cerut să coborâm acest plafon la plafonul de plătitori de TVA de 60.000 de euro. Ce este peste 60.000 de euro, să fie 3%, lucru acceptat și de cealaltă parte.
  • Trebuie să vedem proporțiile și echilibru pentru că dacă nu le vedem, vom avea o criză socială. Ciolacu pleacă de la guvern, că e o criză socială, cu guvern cu tot, ca să nu îi prindă lumea cu furcile. Dar ar fi afectat tot mediul de afaceri și România în ansamblu. Dacă Marcel Ciolacu, Guvernul și această Coaliție nu ar fi venit cu acest pachet de asumare, România ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene, 70 de miliarde de euro. Fără ei, România nu se poate dezvolta. Acum nu mai există acest risc? Nu
  • Dacă nu facem aceste reforme, România nu are nicio șansă să adere la OECD. 
  • Anul trecut am avut un deficit de 6,2%, regula de bază când vorbești cu Comisia este de la 6,2% să scazi cu 0,5% și de aici pleci și explici contextul. Oamenii nu sunt optuzi și mie nu mi-a cerut nimic Comisia. Am zis de la început, dacă vreți 4,4%, eu pot să îl realizez, e o operație reușită, dar pacientul va fi decedat.
  • Eu, părerea mea, că ne vom încadra într-un deficit de maximum 5,5%. 
  • Nu cred că am luat vreo măsură acum ca să săracească pe cineva. Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit. Plus că sunt niște măsuri pe care le luăm până venim cu reforma fiscală care este prevăzută în cererea de plată numărul 4.
  • N-a ținut de mine întârzierea reformelor, dar aș vrea să o justific. Suntem printre primele state în ceea ce privește depunerile de cereri. La cererea trei sunt vreo cinci state care au depus-o, din 27. În momentul în care a venit renegocierea PNRR s-a sistat orice depunere de cereri la Comisia Europeană. Mai avem un singur jalon întârziat în ceea ce privește reforma, pensiile speciale. Mai avem un jalon la educație și mai sunt restanțele de la energie. Cu adevărat acolo avem noroc că sunt din împrumuturi. Dar Sebastian Burduja a recuperat. 
  • Eu propun să rămână până în 60.000 micile afaceri cu 1%, iar restul coborâm plafonul la 60.000 și intră în regulile concurențiale de piață.
  • Pensiile speciale. S-a creat o nedreptate în societate. Militarii un au avut în lege partea de contribuție. Ei au pensie de serviciu. Polițiștii nu au avut parte de contribuții. Așa a fost construit statul român. Între timp am făcut pași imenși. S-a băgat un plafon, s-a venit cu propunerea să fie impozitate cu 20%. Jalonul este cu militari cu tot. Eu a trebuit să mă duc și să explic aceste lucruri. Am negociat să existe un plafon: salariul mediu net pe economie. Nu știu dacă cei de la USR care au scris pe secret acest PNRR au spus public că deciziile CCR vizează numai pensiile magistraților. A fost o șmecherie când a fost PNRR. Mai sunt 3 lucruri de negociat: unde ne încadrăm cu calculul, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraților. Este această negociere care mai durează, ultimul draft a fost trimis de ministerul Justiției acum 48 de ore și așteptăm răspunsul Comisiei astfel încât să facem amendamentele să le trecem prin Parlament și mai mult ca sigur va fi contestată la CCR. Avem termen până la 1 noiembrie. Cred că solicitările Comisiei sunt de bun simț și pot fi respectate. Dacă nu închidem acest jalon până la 1 noiembrie, depunem cererea fără acest jalon și vom pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum plățile se fac în lunile februarie, martie.
  • Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Eu vreau ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor. Reforma prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu Banca Mondială, eu merg pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia. Cea în care se închid inechitățile. De exemplu sunt oameni care au muncit 30 de ani și au pensie de 1.500 de lei. Nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Ce să fac? Să îl scot din mormânt să îl cert? Sunt niște inechități. Pensiile vor fi crescute cu rata inflației. Unele vor crește și cu 40%. 
  • Reforma administrativă. Vor fi dați oameni afară? Nu, eu am creat cadrul legal pe baza căruia instituțiile se reorganizează. La adminstrația locală e 10% din normativ. Îți impune numărul maximal de angajați. Trebuie o abordare separată. Am convenit cu ei ca 10% din normativ să scadă. Unii au posturi vacante, alții se reorganizează. Au companii ale administrației locale, nu rămâne nimeni. Nu dau pe nimeni afară, trec pe execuție. Dispar șefii. Nu pot să accept să ai un spor de 15%. Sporul e în funcție de performanță. Ai compania pe pierdere și îți dai primă de Crăciun. S-a terminat.
  • Creșterea salariului minim: Mâine dau ordonanță și HG pentru creșterea salariului la 3.300 și HG pentru mărirea în construcții de la 4.000 la 4.500 astfel încât introducerea CASS să nu afecteze deloc. Mediul de afaceri și sindicatele și patronate au cerut să diferențiem salariul minim pe categorii. E o abordare ancorată în economie. Este ce e drept o abordare liberală. În PNRR ne solicită un sistem de ce mărești salariul minim. În Germania s-a mărit de patru ori pentru că așa îți ți forța de muncă. 
  • Avem cea mai mare impozitare a muncii, trebuie să dai scutiri din impozitarea muncii. Astfel dezvolți servicii. Nu vorbesc de scutiri că îl cunosc pe parlamentarul Ciolacu. Credeți că astea au venit din cer? Nu. Au venit pentru că au cunoscut pe cineva la Guvern, pe cineva la Parlament. Trebuie să ai o politică când vii cu scutiri pentru că făcând acea scutire dezvolți un serviciu public sau privat.
  • S-a făcut lobby pentru interes personal sau de grup? Întodeauna se face acest lucru. Asta se face peste tot în lume. Democrația nu e perfectă, dar e cea mai bună formă de guvernare. În statele dezvoltate există instituția lobbyului. Eu consider că trebuie să avem o lege a lobbyului decât să se facă prin restaurante. Să intrăm într-o normalitate. Cât timp va exista un parlamentar va exista și un lobby în jurul lui. Cred că este necesară o lege a lobbyului în România.
  • Problema Schengen și Austria. Despre reacția președintelui Iohannis, care a spus că trebuie să analizăm să atacăm la CJUE: Ați văzut vreun film doar cu polițiști buni? Sau polițiști răi? Mereu există și polițiști buni și polițiști răi. Eu vă spun că am un dialog cu președintele României. Este obligatoriu indiferent dacă ne iubim sau nu și am acest dialog. Este total nedrept ce face cancelarul Nehammer. Incorect principiilor care au stat la constituirea Parlamentului European, a Comisiei Europene. Instituțiile europene sunt de partea noastră. Una este să folosești dreptul de veto dând niște explicații, alta e să îl folosești abuziv fiindcă „așa vreau eu”. Eu nu vreau să atac Austria la CJUE, eu cer ca Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European să fie parte în atacul României la CJUE. Pentru că toate aceste instituții au susținut și și-au dat acordul. Să te văd atunci pe tine domnul cancelar, am înțeles că îi place boxul, să te văd atunci cum reacționezi când toate aceste instituții vin alături de noi în atacul la CJUE.
  • De ce are Nehammer această atitudine? Poate că a importat prea mult gaz și petrol din Rusia. Are o derogare și importă în continuare gaz și petrol din Rusia. Poate din cauza asta. 
  • Nu vrea Rusia ca România să fie în Schengen? România ține spatele frontului. România are grijă de Republica Moldova. Vestea bună este că Moldova este independentă de gazul rusesc de trei săptămâni cu marele ajutor al României.
  • Bulgaria este blocată de către Olanda (n.red. în Schengen). Se vedem decizia Olandei.
  • Ajutorul pentru Ucraina. Am un proiect, comun cu prim-ministrul Bulgariei, să luăm din banii Comisiei pentru mobilitate și să mai facem un nou pod și rutier și feroviar peste Dunăre la Giurgiu pentru ca traficul să fie mult mai rapid. Portul Constanța este strategic și devin cel mai important port. Nu se știe ce se va întâmpla cu Odesa.
  • Ajutăm Ucraina pe toate palierele. Eu luna viitoare voi avea o ședință comună cu Ucraina și o să merg la Kiev cu mai mulți miniștri ca să închidem cât mai multe din colaborarea pe care o avem cu Ucraina. Și Ucraina va anunța renunțarea la limba moldovenească. Avem un dialog corect cu prim-ministrul Ucrainei și am găsit soluțiile cele mai bune ca să nu afectăm fermierii și Ucraina să își transporte cereale. Și Polonia și Slovacia doresc și ei sistemul folosit. Sistemul de licențiere va fi și cu Republica Moldova. 
  • Despre Rareș Bogdan și discursul din PE: E un om politic care vine din presă, mai slobod la gură. Îl deranjează nedreptățile, dar eu nu cred că Rareș Bogdan este vreun anti-european. Suportă mai greu nedreptate. Câteodată face anunțuri mai pompieristice cum a fost cel cu pensiile speciale. Eu îl consider un patriot și un român corect care se supără mai repede decât ceilalți.
  • Despre declarațiile lui Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, care a cerut ieșirea de la guvernare: Și eu cred că ar trebui impozitate FNI-urile care dau împrumuturi cu 1000% la amărâții din România. În politică fiecare are strategii. Fiecare vrea să ia locul fiecăruia. Este clar că nu are o problemă cu Ciolacu, încearcă să își facă un culoar în interiorul PNL. Să strângă voturi dacă are ceva de spus să îl schimbe pe domnul Ciucă. Încearcă o poziționare în PNL, așa se vede de la mine.
  • Sunt zone unde statul român trebuie să intervină abrupt: de exemplu drogurile. Trebuie intervenit drastic. Fără milă. 
  • A pierdut România lipsa cu drogurile? Am vorbit cu domnul Predoiu și a spus că a fost scoasă declarația din context. Am văzut o intervenție drastică din partea MAI, în coordonare cu DIICOT. Înseamnă că s-a ajuns la o decizie că trebuie intervenit rapid și eficient.
  • Testarea în școli în masă? Eu am zis, testare în masă, nu. La două săptămâni apare o substanță nouă. Nu poți să ți ritmul cu infractorii. Statul români trebuie să intervină pe dealeri, pe traficanți, pe traseele de droguri. Dacă un părinte are suspiciuni și vrea să testeze, eu statul român vreau să asiugr asta. 
  • O să am o discuție și cu MS și MAI să vedem care e calea corectă. E foarte mie ca părinte cu un copil minor să mă duc cu copilul la un minister de forță. Se droghează și eu trebuie să mă duc cu el la poliție. E o reținere și atunci trebuie cumva ruptă. Abordarea de acum nu a funcționat. Trebuie o altă viziune și nu trebuie să o inventăm.
  • Despre cazul Buzatu și Crevedia. Nu îmi cereți să știu ce face fiecare membru. E fapta lor, se face anchetă, cine are de dat explicații să dea. La domnul Buzatu e ceva mai grav și deciziile mele au fost pe măsură. În 24 de ore am închis. Chiar m-am referit și ieri în Parlament la banii din portbagaj. 
  • Mai sunt feude în PSD? În toate partidele dacă vă uitați găsiți acest fenomen. De ce? Pentru că se acceptă oameni în aceeași funcție o perioadă lungă de timp. Din punctul meu de vedere, primari, președinți de CJ, nu ar trebui să fie mai mult de 2 mandate. Este suficient. Câteodată putere îmbată. Nu e constituțional, dar ca președinte de partid pot face asta ca și decizie, cu colegii mei de partid, să fie o regulă. Partidul poate lua anumite decizii.
  • Gabriela Firea la Primăria Capitalei: Există o decizie și nu a fost schimbată. Nu am luat altă decizie. Ministrul Gabriela Firea nu are nicio legătură în scandalul Azilele Groazei. Prioritatea mea sunt primele alegeri. Primele sunt europarlamentare, după europarlamentare o să hotărâm candidații de la alegerile locale.
  • Cât timp sunt președinte al PSD, PSD nu va face nicio alianță sau coaliție cu AUR.
  • Blocul democratic? E atât de tâmpit numele încât nici nu pot să îl comentez. 
  • Liste comune cu PNL? Există discuții în politică. Oamenii au idei. Există aceste discuții. Nu au fost aplicate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri