Exclusiv Mihailo Podoliak despre războiul dintre Prigojin și Șoigu: Vom vedea inclusiv eliminări fizice în anturajul lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
soigu putin prigojin
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu (foto stânga) ar fi în competiție cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin (foto dreapta) pentru a-și demonstra fiecare importanța în invazia din Ucraina începută de Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, că, după ce Rusia va pierde războiul din Ucraina, va urma un proces similar celui de după cădearea URSS. ”Vor fi o serie de revolte, pe plan social, politic. Vor fi conflincte intre elitele interne și vor fi obligați să construiască un nou sistem politic”, susține Podoliak. 

Alexandru Rotaru: Domnule Podoliak, Secretarul General NATO a declarat că este posibil ca China să ajute Rusia în războiul din Ucraina. Credeți că este posibil acest scenariu, vă îngrijorează o astfel de evoluție a lucrurilor?

Mihailo Podoliak: Haideți să punem accentele corecte. Noi încă nu vedem ca China să ajute Rusia în acest război. Nu există aceste date. Fără îndoială, Chinei nu-i este convenabil să ajute Federația Rusă, nu este convenabil din punct de vedere strategic să ajute o țară care astăzi este un outsider geopolitic. Pentru China este extrem de important să susțină relațiile cu SUA și UE. Sunt piețe globale pentru China, extrem de importante, sunt piețe tehnologice globale. Aici vorbim despre relațiile conrecte în arena interanațională.

Rusia nu este un jucător de nivel globa și, gradual, pierde toate pozițiile sale. Nu este convenabil din punct de vedere strategic să susții o țară care moare și cade de pe agenda internațională, iar China gândește cu la un alt nivel.

Fără îndoială, dacă ne raportăm la război, avem lucruri certe. Rusia, neprovocată a atacat un teritoriu străin și ucide cetățenii unei țări suverane. Motiv pentru care ajutorul acordat Ucrainei este unul legitim din punct de vedere juridic, în dreptul internațional. Pe de altă parte, orice formă de ajutor acordat Rusiei este ilegitimă, în dreptul internațional. Eu, cinstit vorbind, nu înțeleg de ce o țară sau alta ar ajuta Rusia, riscând să aibă o mulțime de probleme, din punct de vedere juridic.

Alexandru Rotaru: Domnule Podoliak, ați spus „țară pe moarte”, credeți că Rusia moare? Și au vreun rol în asta forțele de la conducere? Exemplu fiind chiar neînțelegerile dintre Șoigu și Prigojin. Doi oameni extrem de influenți în Federația Rusă, care acum se află într-un conflict evident.

Mihailo Podoliak: Rusia, în forma politică în care se află acum, moare. În această formă Rusia nu va mai exista, în această formă nu va mai exista nici elita politică a Rusie. Acesta este un proces ireversibil și obiectiv. Rusia nu este un concurent nici pe piețele interne, nici pe cele externe. Rusia nu propune cetățenilor săi creșterea nivelului de trai. Motiv pentru care ea vinde expansiunea și șantajul pe un teritoriu sau altul, ca singurul motiv prin care spațiul politic intern poate fi ținut sub control.

Bineînțeles, pierzând acest război și Rusia, inevitabil va pierde acest război. Rusia va fi obligată să treacă printr-o transformare fundamentală internă a sistemului său politic.

Vor fi o serie de revolte, pe plan social, politic. Vor fi conflincte intre elitele interne și vor fi obligați să construiască un nou sistem politic. Exact la fel cum s-a întâmplat în anii '90, după destrămarea URSS.

Într-un rând secund, în ceea ce privește conflictul dintre Prigojin și Șoigu, acest tip ce conflicte este din ce în ce mai întâlnit, deoarece astăzi sunt declarații foarte clare din partea elitelor europene și americane, inclusiv din partea domnului Biden, conform cărora, la încheierea acestui război, reprezentanții Federației Ruse și elitele rusești vor fi judecate.

Acest lucru creează panică în rândul elitelor politice ale Rusiei. Ei au început să se lupte între ei și vom vedea inclusiv eliminări fizice în anturajul lui Putin.

Alexandru Rotaru: Credeți că ei vor începe să se omoare între ei?

Mihailo Podoliak: Acest proces estre foarte posibil.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri