Exclusiv Raluca Turcan, la Interviurile Digi24.ro: E firesc ca PNL să candideze pe cont propriu la alegeri. În România, cultura e subfinanțată

Data actualizării: Data publicării:
raluca turcan interviuri
Raluca Turcan, la Interviurile Digi24.ro

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a declarat la Interviurile Digi24.ro că Partidul Național Liberal trebuie să meargă pe cont propriu în alegeri și că ar fi fost necesar un pact de neagresiune cu PSD. Ministrul Culturii a vorbit și despre problemele din domeniu, despre investițiile în patrimoniu și renovarea unor clădiri istorice care se degradează accelerat precum Muzeul Național de Istorie al României sau Castelele Peleș și Pelișor. „În România, cultura este subfinanțată, ne pleacă oamenii foarte buni și a fost și lovită din toate părțile”, spune aceasta.

Principalele declarații: 

  • Despre alegerile din 2024 și deciziile luate în Partidul Național Liberal la Sinaia: S-a realizat confirmarea unui lucru necesar pentru PNL. În competițiile de anul viitor să candidăm singuri. PNL și-a asumat guvernarea când alții au fugit, am oferit soluții în momente dificile și nu se mai vorbește despre perioada 2020-2022, trei ani în care PNL a gestionat o criză sanitară, a pus bazele unor reforme, așadar PNL și-a asumat decizii și momente curajoase în plan politic. Și este firesc ca la alegerile pentru Parlamentului European să candidăm separat.
  • Cu PSD ar fi trebuit să existe un protocol de neagresiune pentru că e vital din perspectiva credibilității oamenilor ca atunci când ești la masa guvernului să ai aceeași abordare corecta ca și atunci când ești în teritoriu. Din nefericire s-a întâmplat ca PNL și PSD să se certe și să își fure oamenii.
  • Decizia de a merge singuri în alegeri nu are legătură cu PSD. Oamenii au arătat că în mod categoric susțin candidaturi separate. Nu cred că este corect să încep să spun lucrurile care au fost incorecte din partea PSD.
  • Mai există și componenta de racolare a primarilor. Este incorect în condițiile în care două partide formează o alianță de guvernare. De ce ne mai mirăm că oamenii au atât de puțină încredere în clasa politică. Asta vine și din dublul limbaj pe care unii lideri politici îl oferă.
  • Urmează o perioadă cu foarte multe tensiuni și cu foarte multe provocări economice, sociale. Și atunci ar fi necesar un protocol, cele două partide să aibă stabilit un cadru de conduită între ele.
  • Despre provocările economice: La nivel european există o contracție economică. Și nu doar în UE.
  • Avem de luat în virutatea PNRR niște măsuri de reformă. În mod normal, astfel de reforme se fac în al doilea an după alegeri. Aceste reforme sunt dificil de realizat în perioadă electorală.
  • Dacă amânăm reforme, pierdem bani din PNRR. Nu am semnale că acestea vor fi amânate.
  • Provocări sociale: extremismul crește, avem efectele inflației, cresc și așteptările angajaților. În sistemul public există în continuare salarii de 2.700 de lei. Dar sunt și salarii mari. Aceste inechități trebuie reglate prin legea salarizării. E dificil într-un an electoral. Sunt puțin îngrijorată în legătură cu timpul în care am ales să facem reforme.
  • Au fost întârziate reforme. Nu este foarte gravă decât din perspectivă a acceptabilități din partea populației și de curaj din partea oamenilor politici.
  • Sunt lucruri întârziate, jaloane întârziate, pentru că unii stau foarte mult cu ochii pe sondaje.
  • O reformă presupune curaj, ca om politic. Pentru că nu ești popular când pui bazele unei reforme.
  • Pierderea banilor europeni ar fi o catastrofă pentru România. Sunt proiecte de investiții de care are nevoie toată țara. 
  • Nu s-a discutat la Sinaia nici candidatul la primăria Capitalei, nici susținerea candidatului PSD. E amuzant, eu nu am auzit discuții de acest gen (n.red. susținerea Gabrielei Firea), mai ales că am stabilit că mergem singuri în alegeri. Organizația București va trebui să ia o decizie dacă îl susține pe Nicușor Dan.
  • Ca membru al guvernului, îmi doresc ca cele două partide să ajungă la un punct comun. Militez pentru normalitate. Dar dacă sunt lucruri incorecte, merită spuse. Au fost comportamente incorecte din partea PSD. Am exemple de acțiuni în teritoriu în care un coleg de coaliție mă făcea cu ou și oțet. Dar lucrurile acestea sunt minore în logica responsabilității guvernamentale.
  • Mi se pare corect să ne propunem să câștigăm președinția României, pentru că parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis a condus la posibilități de a conduce pentru țară. Altfel, am fi fost în Opoziție și ne-am fi rezumat doar la a critica de pe margine.
  • Președintele PNL este Nicolae Ciucă. Președintele PNL este prima opțiune pentru președinția țării. Da, putem spunem că Nicolae Ciucă este candidatul la prezidențiale. Sunt niște procese absolut firești în interiorul unui partid.
  • La europarlamentare nu am stabilit lista. Dar, succesul pentru europarlamentare stă în: listă bună, proiecte pentru oameni și o guvernare bună. Nu am discutat încă cine va fi șef de campanie.
  • Reforma pensiilor: Suntem în întârziere cu un an de zile. Cu toții acceptăm că sistemul de pensii este grevat de inechități. Pentru a ajunge la un efort sustenabil financiar anul viitor, corect ar fi fost ca reforma și recalcularea să se întâmple în anul 2023. Până în acest moment, din anul 2020, punctul de pensie a crescut cu 40%. Cu 40% au crescut și inechitățile din sistem. Dacă anul viitor venim cu o indexare cu 13,8% amplificăm din nou inechitățile, iar reforma se așează pe un cost mai mare al statului. Proiectul de acum este în proporție de 90% proiectul pe care l-am lăsat la ministerul Muncii când am plecat. Reforma este întârziată.
  • Codul patrimoniului: Despre codul patrimoniului se vorbește din 2005. De atunci am generat o opțiune asumată la nivelul clasei politice de a avea un cod al patrimoniului. De ce? Pentru că legile au fost modificate de foarte multe ori. Întodeauna se trezesc oameni isteți care să speculeze incoerențele și ne-am trezit cu abuzuri asupra unor clădiri istorice. Un cod cuprinde toată legislația referitoare la patrimoniu. Pentru acest cod de patrimoniu s-a obținut bani europeni pentru a avea asistență. A fost trimis în circuitul de avizare instituțională. 
  • Investițiile în patrimoniu sunt la fel de urgente și necesare la fel ca investițiile în infrastructură. Clădirile de patrimoniu sunt supuse unui proces de degradare accelerată. Orice sursă de finanțare care poate fi atrasă trebuie direcționate. Avem fondurile europene, care din păcate pe parte de min. al culturii nu au fost canalizate pe investiții. Pentru mine e un soi de sabotaj la adresa identității naționale. Avem un acrod cu banca de dezvoltare a Consiliului Europei prin care realizăm foarte multe investiții. 
  • Muzeul Național de Istorie al României va avea o finanțare de 100 de milioane de euro, săptămâna viitoare lansăm licitația pentru refacerea Muzeului, tot ceea ce înseamnă consolidare. Trebuie să mutăm tot ceea ce înseamnă patrimoniu într-o altă locație astfel încât să nu fie deteriorate. Toată această mutare în alt loc presupune costuri, siguranță etc. Avem capacitatea de a realiza această mutare și de a face investiția.
  • Mai facem câteva investiții importante. Suntem cu lucrări destul de avansate ca procedură, dar din păcate cred că vom rezilia contractul la Palatul Cantacuzino, muzeul George Enescu. Este o investiție de 5,5 milioane, însă acolo s-au certat proiectanții cu firma care executa lucrarea și lucrurile nu merg bine. Sunt abia la 25% lucrările. Cu altele am mers bine înainte. Refacem în București Casa Ion IC Brătianu, Vila Florica din Argeș. Vom face o Operă nouă în Iași. Teatrul și Biblioteca din Craiova, două investiții extrem de importante.
  • Mai avem fonduri prin Institutul Național al Patrimoniului unde am finalizat procedura de intervenție la Castelele Peleș și Pelișor aflate într-un stadiu avansat de degradare. Se deteriorează elementele de interior și obiectele de patrimoniu. Nu pot să spun că sunt în pericol că se dărâmă, dar sper ca statul să nu aștepte să se dărâme. Am fost acolo, în niște săli impunătoare, vezi ploaia curgând pe tavan și curgând pe lângă tablouri de o mare valoare. Nu pot să înțeleg cu s-a ajung aici. Cât de curând vor începe lucrările. Procedura e aproape finalizată. Avem intervenții de urgență pentru acoperiș, după care vom veni cu o lucrare mai mare anul viitor de refacere a teraselor.
  • În România, cultura este subfinanțată, ne pleacă oamenii foarte buni și a fost și lovită din toate părțile.
  • Am finalizat, un lucru foarte important, legea cinematografiei și intrarea în atribuții a Oficiului pentru Cinematografie. România era ultima țară care nu aplica această schemă de stat. Prin acest oficiu, practic vom susține, impulsiona, atrage, coproducțiile mari străine, astfel încât producțiile mari să se desfășoare în România. Cum a fost serialul Wednesday care a fost filmat în România și care a plecat din România pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat, după care statul le-a spus: „ne pare rău”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri