Exclusiv Siegfried Mureșan: Republica Moldova nu va adera la UE cât timp va avea trupe rusești pe teritoriul său

Data actualizării: Data publicării:
trupe ruse în Transnistria
1.500 de soldați ruși au rămas pe teritoriul Transnistriei. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova nu va putea adera complet la Uniunea Europeană cât timp vor exista trupe rusești în Transnistria, a declarat vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, la interviurile Digi24.ro. Cu toate acestea, faptul că problema transnistreană nu este încă rezolvată, nu împiedică progresul în procesul de aderare, spune europarlamentarul.

Siegfried Mureșan: Republica Moldova și Ucraina nu sunt ținute în antecameră. Ideea aderării graduale este ca înaintea aderării ele să fie integrate în cât mai multe programe europene. Pentru România, de când am depus cererea de aderare la UE și până am început negocierile de aderare au trecut patru ani și jumătate. Acum, pentru Moldova și Ucraina au trecut doi ani.

Rep. Moldova dorește în UE, UE dorește Rep. Moldova în rândurile sale, progresăm accelerat, mai ales dacă la Chișinău va fi în continuare un Guvern pro-european, sunt convins că vom face progrese majore.

Lucrurile merg bine, rapid. Vrem să facem mai mult și am inclus-o într-o serie de programe europene, astfel încât poate beneficia de pe urma lor, inclusiv financiar, la fel ca oricare stat membru. CE a preluat o idee pe care eu o susțin de doi ani de zile, Moldova și Ucraina să fie incluse în piața unică. Se poate face și înainte de aderare acest lucru.

CE a prezentat acest obiectiv, de a avea o integrare graduală, dar e nevoie de mai multe schimbări legislative și vor începe să vină în următoarele săptămâni.

Rep. Moldova ar putea adera în următorii ani. Putem negocia multe capitole de aderare cu R. Moldova, chiar și neavând încă o soluție finală la chestiunea transnistreană. Nu îmi imaginez ca UE să accepte Rep. Moldova în rândurile sale cu soldați ruși staționați în regiunea transnistriană împotriva voinței autoritățile de la Chișinău. Faptul că nu avem încă o soluție la problema transnistreană nu ne împiedică să facem progrese în procesul de aderare. Situația de acolo trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri