(P) Mattel a lansat prima păpușă Barbie de genul neutru

Data actualizării: Data publicării:
digi24_barbie

În luna septembrie, Mattel a lansat o nouă linie de păpuși Barbie, de gen neutru, adică nici fată, nici băiat, ținând cont de faptul că 24% din adolescenții din SUA manifestă o orientare sexuală sau o identitate de gen netradițională, conform unor studii. Evident, polemica a fost servită. Unii au primit cu încântare noua Barbie, dar alții au criticat decizia Mattel pentru noua serie de păpuși.

Noua Barbie are trăsături care nu dezvăluie niciuna dintre stereotipiile feminității sau masculinității: genele nu sunt lungi și ondulate, buzele nu sunt voluminoase, umerii nu sunt largi, pieptul este plat. Fiecare jucărie din linia Creatable World pare un băiețel sau o fetiță de șapte ani. Accesoriile îți permit ulterior să îți definești singur păpușa Barbie ca femeie, bărbat, ambele sau niciuna.

Barbie - oferte eMAG

Indiscutabil este un lucru bun că li se dă copiilor opțiunea de a se juca cu păpuși care nu sunt definite ca gen sau roluri de gen”, a declarat Molly Woodstock, educatoare de gen, care se identifică drept persoană non-binară. „Simpla validare socială și culturală a identităților de gen trans și non-binar face ca această păpușă Barbie să fie una foarte puternică”.

Scriitorul Alex Myers are o opinie diferită. „Ca un bărbat trans care de 25 de ani le vorbește tinerilor despre identitatea de gen, simt un profund scepticism cu privire la ceea ce comunică această păpușă”. Myers are o problemă cu genul „neutru”, descris de companie pentru noua sa Barbie. „Nu există un singur termen, ci mai multe, prin care persoanele non-binare se descrie: gender fluid, queer, non-binar sau non-conform. Sugerând că singura alternativă la masculin este feminin sau „ambele”, ori ceva aflat la mijloc între cele două, arată o ignoranță cu privire la cum se descriu multe persoane non-conforme. Genul nu este o linie între două puncte: să nu fii binar nu înseamnă androgin”.

Megan Maas, profesoară de dezvoltare umană și studii despre familie la Universitatea de Stat din Michigan, susține că un studiu recent arată că 24% dintre tinerii americani au „o orientare sexuală sau o identitate de gen netradițională, ca bisexual sau non-binar”. Din aceste motive, crede Maas, noua păpușă Barbie va fi un succes răsunător. „Ca cercetătoare și psiholog care investighează genul și socializarea sexuală, pot afirma că de asemenea are un sens științific”, a mai spus profesoara, care crede că o păpușă de gen neutru îi va ajuta pe copii să crească mai liberi.

Barbie - oferte

„Mi se pare o știre foarte bună că unele păpuși vor reflecta cum se văd pe sine copiii. Din păcate, o singură păpușă nu va pune capăt deceniilor de socializare care ne-au făcut să credem că băieții trebuie neapărat să se îmbrace în albastru, să aibă părul scurt și să se joace cu camioane, în timp ce fetițele preferă roz, au păr lung și se joacă cu păpușile”.

Maas a mai amintit că nu întotdeauna jucăriile aveau această împărțire strictă între categorii: „pentru băieți” și „pentru fetițe”. La începutul secolului XX erau puține cazurile în care se promovau jucăriile în mod diferit. În general, atunci dominau jucăriile cu roți, cu piese, animăluțele, cu numere și așa mai departe. „Abia prin anii 40 fabricanții au remarcat că există familii înstărite care cumpără seturi complete de îmbrăcăminte pentru păpuși, iar jucăriile au început să fie promovate în mod diferențiat între cele două genuri”.

De atunci, jucăriile „pentru băieți” tind să fie „mai agresive și să implice mai multă acțiune și mai multă emoție”, în timp ce jucăriile destinate fetițelor sunt „roz și pasive, axate pe frumusețe și pe grijă”.

Mai important, însă, semnalizează specialista, este că studiile arată că pentru toți adulții - bărbați și femei, tineri și bătrâni - să fii fată este mai puțin apreciat decât să fii băiat.

„Un studiu din 2017 a arătat că mai mult de trei sferturi dintre cei chestionați au spus că era bine ca părinții să încurajeze fetițele să se joace cu jucării pentru băieți sau să facă activități asociate cu genul opus. Dar când era vorba de băieți, sprijinul scădea semnificativ: doar 64% dintre cei chestionați spuneau că e bine ca băieții să se joace cu jucării pentru fete sau să facă activități asociate acestora”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri