Cadavrele oilor din Portul Midia care plutesc în apă pot deveni un pericol pentru oameni. Biolog: Pot dezvolta antrax

Data actualizării: Data publicării:
nava scufundata portul midia oi

Au trecut 3 săptămâni de când o navă cu 14 mii de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia. Dar încă plutesc oi în Marea Neagră. Nici până acum autorităţile nu au reușit să îndepărteze pericolul. Autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea din urmă vor lua cadavrele şi le vor incinera. Operaţiunea durează, însă.

Autoritățile spun că situația este sub control. Zilnic o navă controlează zona și în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează zona.

Având în vedere că este o incită închisă și o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peștii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenții marini.

Felicit autoritățile care patrulează și culeg cadavrele care pot ajunge pe țărm. Pe orice cadavru se pot devolta cultuti bactriene, inclusiv și cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică.

Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte ușor. E riscant și dificil și cu niște costuri destul de mari”, explică biologul.

Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora și implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, explică Răzvan Popescu Mireceni, biolog.

Kuki Bărbuceanu: Nu mai are cine să vină să revendice oile

Din păcate înafară de autoritățile care au intervenit în mometul acela – ISU și ARSVOM - celelalte autorități parcă nici nu au existat vreodată în România. Suntem la 3 săptămâni după tragiul eveniment. Avem 150 de berbeci care au supraviețuit, să fie clar pentru toată lumea: sunt berbeci, nu oi, pentru care în momentul de față nu se cunoaște proprietarul. Ei sunt cazați în ferma din care au plecat de atunci, pe cheltuiala proprietarului fermei. Au murit 71 din cele 254 pe care le-am salvat. Asta era situația acum o săptămână.

Încă nu au găsit varianta să poată da aceste animale la adopție. De două săptămâni tocesc marmura din ANSVSA încercând să-i determin. Îmi spun că nu există procedură. Pentru oile astea nu mai are cine să vină să le revendice. Pentru o chestie atât de simplă nu s-a găsit soluție. Ce să mai vorbim de milioane de euro care ar trebui cheltuiți pentru scoaterea acestei nave”, a declarat Kuki Bărbuceanu, președinte ARCA.

Adina Ciurea, responsabil animale ANSVA, a declarat: „ANSVA a făcut eforturi pentru a identifica proprietarul animalelor, am transmis solicitări de a identificat posibilitatea legală pentru adopția animalelor. Suntem receptivi la solicitările ONG-urilor, dar trebuie să știți că aceste animale trebuie să fie adoptate în mod legal”.

Redactor: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Andrei Nae, profesorul universitar care a scandalizat Internetul, după ce a apărut cu o fustă...
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Mark Wahlberg și-a dat gata fanii: la 2 noaptea în sala de sport, dedicat scopului de a fi în cea mai bună...
Adevarul
De câți ani are nevoie Putin pentru a reface armata rusă, conform șefului armatei britanice
Newsweek
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Cine e noul iubit al Sofiei Vergara. Cel care a cucerit-o are o profesie importantă, a trecut printr-un...
faza de joc din meciul fcsb maccabi tel aviv
FCSB a remizat cu Maccabi Tel Aviv, scor 1-1, în prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor