Cum afectează Brexitul până și câinii

Data actualizării: Data publicării:
caine corgi

Când regina Elisabeta a întâlnit primul ei câine din rasa Corgi, în 1933, a fost dragoste la prima vedere. Pe parcursul vieţii, a avut zeci de Corgi, care au devenit un element constant al familiei regale. Câinii ciobăneşti sunt iubiţi şi în Germania, iar crescătorii îi trimit la împerechere în Marea Britanie. Însă Brexitul a pus sub semnul întrebării viitorul acestor rendez-vous-uri. Pentru câinii Corgi, Collie şi alte rase din Germania, e timpul să-şi la revedere de la „insula iubirii”. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

 

Sunt mândria Imperiului britanic - nu, nu regina Elisabeta şi familia regală - ci aceşti câini superbi. Ce poate fi mai britanic decât... Câinii Collie, ca acest „Beardie”...

Întrebare adresată bărbatului care-şi perie câinele cu blană lungă:

- Şi unde e capul?

- Uite un ochi..., spune stăpânul.

... Sau Corgi, prietenii cu patru picioare preferaţi ai reginei ?

- Ce-l face pe acest câine atât de britanic?

- Are stil... probabil. Cel puţin, aşa cred. (lătrături) Gura lui mare! (lătrături) Şi faptul că e impermeabil! spune femeia.

La această expoziţie chinologică din landul german Brandenburg, la care a mers reporterul Deutsche Welle, stilul britanic este onorat.

Câinilor li se acordă puncte pentru aspect, statură, mers şi personalitate.

India, un Collie „Beardie” de 13 ani, e veterană.

- De ce e această rasă atât de deosebită ?

 

- Un Beardie nu te ascultă la fel de repede ca un câine ciobănesc. În loc de asta, stă să se gândească: "De ce vrea stăpânul meu să vin?" Şi, dacă motivul e întemeiat, va veni, explică Vera Bochdalofsky, crescătoare de câini ciobăneşti.

Un partener cu gândirea lui proprie... cât de tipic britanic!

Şi în asta constă problema. Crescătorii britanici sunt mândri că sunt britanici - şi încă şi mai mândri că ies din Uniunea Europeană - spune Sarah Boyd, din Clubul german pentru ciobăneşti britanici.

Câinii din Germania merg la împerechere în Marea Britanie

Aşadar, după Brexit, regulile pentru intrarea câinilor în Marea Britanie vor fi, probabil, înăsprite. Câinii ar putea petrece câteva săptămâni în carantină.

 

„Desigur, sunt foarte buni crescători acolo, şi ne-ar plăcea să folosim câinii lor pentru împerechere. Au alt material genetic decât ce avem noi aici”, recunoaște Sarah Boyd, de la Clubul german pentru ciobăneşti britanici.

Dacă nu se pot duce în Marea Britanie, poate că aceşti câini nu se vor mai împerechea. Ce şocant! Oare populaţia canină a Germaniei se va rezuma curând doar la teckeli şi ciobăneşti germani ?

India, acel Beardie care e acum în ring, nu trebuie să-şi facă griji în privinţa asta. La 13 ani, e considerată "vârstnică". Însă şi oamenilor de aici le va lipsi camaraderia omologilor lor britanici. Unii se duc la Birmingham în fiecare an, la Crufts, faimoasa expoziţie canină.

„E ca şi cum ţi-ai împlini un vis. Plâng pentru că am vrut să fac asta o dată în viaţă. Chiar dacă nu câştigăm, măcar putem spune că am fost acolo”, spune o crescătoare de câini.

E trist... dar înveseliţi-vă! Şi alte ţări au câini frumoşi.

Cât despre împerechere... există mereu înseminarea artificială. Însă cei care preferau ca patrupezii lor să se împerecheze în modul tradiţional îşi iau acum adio de la Anglia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri