Poveștile triste ale celui mai mare sanctuar de cai din Europa ar putea sfârși tragic, din cauza pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
cal cu arsuri dintr-un incendiu adapostit de un sanctuar din polonia
Sony are arsuri pe corp din cauza unui incendiu Foto: captură TV

Ani la rând, aici au ajuns aproape 1.200 de cai care altfel sfârșeau la abator. Dar Fundația Centaur, care oferă adăpost animalelor salvate, are acum probleme. Fundația supraviețuiește din donații și pandemia a redus generozitatea donatorilor. O realitate dureroasă pentru o activistă dedicată cauzei. Totuși, ea speră că se mai poate face ceva pentru a cruța caii de la o soartă crudă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Aceste animale au găsit un adăpost sigur aici, la cel mai mare sanctuar de cai din Europa. Sunt peste 500 și aparțin Fundației Centaur din Szczedrzykowice, în sudul Poloniei.

„Avem aproape 400 de hectare de teren la dispoziție, plus o zonă pentru perioada de iarnă. Asta le permite animalelor să trăiască în semi-sălbaticie, cât mai aproape de natură, în cea mai mare parte a timpului”, explică Weronika Nieborak, de la Fundația Centaur.

Caii au trecut prin întâmplări traumatizante

Aceste animale sunt norocoase: unele au fost salvate de la abator, altele au fost cedate chiar de proprietarii lor. Multe au putut fi salvate de la moarte doar cu ajutorul donațiilor.

„Revia are o poveste tragică. Era traumatizată când a ajuns la negustorul de cai. Era greu de transportat, iar cineva a încercat să o strunească lovind-o în cap cu o sticlă, cel mai probabil”, povestește Weronika.

Și Sony are un trecut tulburător. A scăpat dintr-un incendiu, în Cehia, dar are arsuri pe mare parte din corp. Acum e îngrijit aici.

„Aceasta este o cremă specială cu antibiotice. Trebuie aplicată frecvent. Îi protejează pielea sensibilă”, explică Diana Fedini, asistent veterinar.

Îngrijirea și protecția animalelor costă foarte mult. Banii vin din donații și de la companii. În afară de cai, aici și-au găsit refugiul inclusiv măgari, oi, pisici, porci și chiar două lame.

Însă activitatea sanctuarului e acum pusă sub semnul întrebării din cauza coronavirusului.

„A fost o lovitură pentru noi”

„Când a izbucnit pandemia și multe firme au intrat în faliment, au început să sune telefoanele și să primim o mulțime de e-mailuri. Sute de companii ne informau că nu ne mai pot sprijini. A fost o lovitură pentru noi”, spune Weronika Nieborak, de la Fundația Centaur.

Voluntarii din împrejurimi s-au oferit să facă promovare adăpostului, astfel încât banii de care e atât de mare nevoie să ajungă rapid la Fundația Centaur. Fără sprijin financiar, fundația s-ar putea închide, iar multe dintre animale ar fi eutanasiate.

Un alt mod de a ajuta animalele este adopția, care se poate face printr-o donație simbolică. Aproximativ 200 de animale sănătoase au ajuns la familii, unele chiar din țara vecină, Germania. Adopțiile sunt monitorizate îndeaproape de către fundație, care păstrează legătura cu noii proprietari

„Când dăm un cal unui sponsor, un animal viu ajunge în grija cuiva. Aceste animale nu ar trebui să sufere niciodată sau să fie supuse relelor tratamente - trebuie să trăiască în armonie și să se bucure de prezența oamenilor”, spune Weronika.

Dar și adopțiile au fost îngreunate de pandemia de coronavirus. Mulți potențiali sponsori s-au retras din cauza situației economice actuale. Acum, sanctuarul de cai a rămas fără bani.

„Nu e ca și cum le putem spune animalelor: e pandemie de coronavirus, azi nu vă putem da medicamente și nici mâncare. Am creat aici un refugiu pentru animalele care au avut vieți foarte triste sau au fost exploatate”, explică Weronika Nieborak.

Angajații fundației speră, totuși, că vor primi curând sprijinul financiar de care au nevoie, astfel încât animalele din cel mai mare sanctuar al cailor din Europa să aibă un viitor sigur și liniștit.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...