„Se împerecheau ca nebunii”: Un elicopter care a zburat deasupra unei ferme din Australia a declanșat o orgie între crocodili

Data publicării:
Crocodili
Crocodilii au confundat probabil zgomotul produs de elicopter cu sunetele care se aud în timpul unei furtuni cu tunete. Foto: Profimedia Images

Un elicopter CH-47 Chinook care a zburat deasupra unei ferme de crocodili din Queensland, Australia, a declanșat o uriașă frenezie a împerecherii, reptilele confundând cel mai probabil zgomotul și vibrațiile produse de elicopter cu semnalul că a venit timpul să facă pui, potrivit Live Science.

Fermierii din Koorana Crocodile Farm, unde cresc 3.000 de crocodili, au spus că animalele au devenit dintr-o dată excitate după ce elicopterul a zburat pe deasupra și crocodilii „s-au împerecheat ca nebunii”.

John Lever, proprietarul fermei, a spus pentru ABC că piloții se folosesc de ferma sa ca reper pentru a schimba direcția de zbor. Unul dintre piloți a zburat la o altitudine foarte joasă pentru a le permite persoanelor aflate la bord să facă poze cu crocodilii.

„Toți masculi mari s-au ridicat și au răcnit către în sus către cer și apoi, după ce au plecat elicopterele, s-au împerecheat ca nebunii”, a povestit Lever. „Este ceva la undele sonore care îi agită foarte tare.”

Așadar, ce îi impresionează atât de tare pe crocodili la sunetul produs de elicopterele care zboară foarte jos? Specialistul în reptile, Mark O'Shea, de la Universitatea din Wolverhampton, Marea Britanie, a spus că există mai multe motive pentru care acest fenomen ar putea avea loc.

Unul dintre motive ar putea fi legat de capacitatea crocodililor de a interpreta semnele unei furtuni care se apropie. Ploile abundente au un efect afrodiziac asupra mai multor specii de crocodilieni.

RAF Chinook tandem-rotor CH-47 helicopter flying fast and low in a cloudy blue grey sky on a military battle exercise, Wilts UK
Elicopter Chinook asemănător celor care zboară pe deasupra fermei de crocodili din Australia. Foto: Profimedia Images

Crocodilii de apă sărată (Crocodylus porosus) par să programeze sezonul de împerechere așa încât puii să nu se înece în apa adusă de inundații, care se produc în special după ploi abundente și furtuni, potrivit lui O'Shea. Ei se împerechează în timpul furtunilor ca puii lor să iasă din ouă când condițiile sunt mai blânde.

„De obicei, împerecherea este o chestie de sezon pentru că crocodilii caută să cel mai bun moment să își depună ouăle într-o vizuină sau cuib.”

Vremea caldă și umedă declanșează de obicei comportamentul de împerechere, iar octombrie este luna perfectă pentru relațiile de dragoste dintre crocodilii din nordul Australiei.

Dar rotoarele elicopterelor care zboară la o înălțime mică ar putea emite semnale asemănătoare cu cele care le spun crocodililor că se apropie o furtună.

Crocodilii au niște organe plurisenzoriale care sunt folosite pentru a detecta schimbări în mediul extern, precum ceva care se mișcă în apă, dar și presiunea atmosferică și sunete cu frecvențe foarte joase.

O altă explicație ar putea fi aceea că elicopterele produc infrasunete care „recreează artificial sunetul începutului unei furtuni cu tunete”, potrivit lui O'Shea.

Sunetul rotoarelor puternice ale elicopterului Chinook s-ar putea să semene cu sunetul produs de masculii de crocodili care se luptă pentru teritoriu și pentru a-și găsi perechea.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri