Ideea ingenioasă a japonezilor pentru a-i alunga pe urșii care devin un pericol: „Monstrul lup”, un robot

Anca Grădinariu Data actualizării: Data publicării:
monstrul lup robotul care sperie ursii in japonia
Japonezii au creat robotul „Monstrul lup” pentru a alunga urșii care se apropie de zonele rezidențiale Foto: Profimedia

Japonezii, ca și noi, au probleme cu populația de urși care a crescut necontrolat și invadează zonele locuite. Dar, spre deosebire de noi, au găsit o soluție high-tech: un robot-lup care să funcționeze pe post de sperietoare.

Lumea a evoluat, însă tot are nevoie de lupi ca s-o protejeze. Și cum aceste creaturi fioroase sunt pe cale de dispariție, câteva localități japoneze s-au gândit să pună roboți terifianți în locul acestora pentru a speria urșii ale cărora atacuri s-au înmulțit în ultima perioadă.

Takikawa este o localitate de pe insula nordică Hokkaido unde locuiesc în jur de 41.300 de oameni. Robotul, denumit Monster Wolf (Lupul-monstru), a fost instalat ca să sperie animalele sălbatice – în special urșii – și să-i oprească să ajungă în zonele rezidențiale.

Urșii sunt o specie specifică zonei și au fost zăriți în Takikawa și în orașele din jur. Chiar dacă nu reprezintă mare risc pentru rezidenți, în această perioadă din an sunt extrem de flămânzi, fiindcă se pregătesc pentru hibernare. Dacă vor ajunge în zonele rezidențiale, vor scormoni în coșurile de gunoi după resturi de mâncare. La priveliștea unui urs în curte, mulți se vor speria. Așa că Takikawa nu vrea să-și asume niciun risc, preferând să evite haosul pe care urșii vagabonzi l-ar putea stârni printre rezidenți.

Au recurs la un robot încărcat cu senzori și difuzoare. Un soi de sperietoare, doar că dacă te întâlnești cu ea în timpul nopții sau chiar și pe lumină, îți poate da multă vreme coșmaruri.

Cum funcționează „Monstrul lup”

Senzorii cu infraroșu pot detecta urșii sau alte creaturi care intră în zonă și, ca răspuns, robotul începe un întreg ritual menit să sperie: ochii i se înroșesc și scoate o varietate de sunete puternice, de la urlete, la zgomote de împușcături sau voci umane. Mișcă din cap, face gălăgie și emite lumini strălucitoare. Poate emite peste 60 de sunete diferite, înfricoșătoare, și este programat să le amestece, astfel încât urșii sau alți predători să nu se obișnuiască cu ele și apoi să nu se mai sperie.

Monstrul lup a fost realizat de un fabricant japonez de părți mecanice pe nume Ohta Seiki și este folosit în mai bine de 60 de comunități de-a lungul Japoniei.

Yuji Ohta, președintele companiei, a declarat despre robot: „Am inclus în design multe metode care să îndepărteze urșii, așa că sunt convins că robotul va fi eficient. Dacă acest lucru ajută la un mediu în care urșii și oamenii pot conviețui, voi fi fericit”.

În trecut, Takikawa și alte orașe au angajat vânători ca să prindă în capcană urșii sau să-i sperie - dar nu să-i împuște - așa că iată un alt exemplu de meserie tradițională înlocuită de tehnologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri