Studiu: Oamenii și delfinii au unele trăsături comune ale personalității. Care sunt acestea

Data actualizării: Data publicării:
mama delfin cu puiul ei la delfinariu
Delfinii sunt curioși și sociabili, trăsături pe care le împărtășescu cu oamenii. Foto: Getty Images

Delfinii au dezvoltat o serie de trăsături ale personalității similare cu cele ale oamenilor, în ciuda faptului că au evoluat în medii diferite, potrivit unui studiu publicat în Journal of Comparative Psychology, citat de Guardian.

Studiul a fost făcut pe 134 de delfini, masculi și femele, din opt incinte din mai multe locuri de pe glob. Personalitatea delfinilor a fost evaluată de îngrijitorii incintelor respective, iar rezultatele au evidențiat anumite trăsături comune ale personalității, în special curiozitatea și sociabilitatea.

Cercetarea îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum anumite trăsături ale personalității oamenilor s-au dezvoltat independent de mediul înconjurător. Aceste asemănări au fost identificate în ciuda faptului că delfinii au evoluat într-un mediu total diferit de cel al primatelor, iar ultimul strămoș comun al celor două specii a trăit acum circa 95 de milioane de ani.

"Delfinii sunt o alegere excelentă pentru un astfel de studiu, pentru că, la fel ca primatele, delfinii sunt inteligenți și sociali. Ne-am gândit că, dacă factori ca inteligența și gregarismul contribuie la formarea personalității, atunci delfinii ar trebui să aibă trăsături ale personalității similare cu cele ale oamenilor", a declarat psihologul Blake Morton, lector la Universitatea Hull și conducător al studiului.

"La fel ca multe primate, delfinii au un creier considerabil mai mare decât ar fi necesar strict pentru funcționalitățile de bază ale organismului. În esență, acest exces de creier alimentează capacitatea de a fi inteligenți, iar speciile inteligente sunt adesea foarte curioase", a mai spus dr. Morton.  

Cele 5 trăsături ale personalității

Cel mai larg acceptat model al personalității umane este definit de cinci trăsături, care se găsesc la toți oamenii, indiferent de mediul înconjurător, a explicat dr. Morton. Acestea sunt deschidere, conștiinciozitate, extraversie, agreabilitate și nevrotism (tendința de a dezvolta stări de anxietate, teamă, furie etc.). 

"Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce personalitatea noastră se rezumă la aceste cinci trăsături. Un mod de a afla este să ne comparăm cu alte animale - să vedem ce avem în comun și de ce", a detaliat Morton. 

"Cele mai multe studii s-au făcut pe primate, până acum, așa că am decis să încercăm o abordare nouă și să încercăm pe delfini. Nimeni nu a studiat personalitatea delfinilor așa cum am făcut-o noi", a mai precizat el.

Psihologul spune că, deși au fost evidențiate trăsături comune ale personalității, studiul nu a concluzionat că oamenii și delfinii au personalități identice.

"Nu vreau să se înțeleagă că oamenii și delfinii au aceleași trăsături ale personalității, pentru că nu au. Unele dintre ele sunt similare, atât".

Studiul privind personalitatea delfinilor a început în 2012 și a fost făcut în mai multe locuri unde cresc delfini, în Mexic, Franța, SUA, Insulele Bahamas, Insulele Cayman.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...