WWF: Delfinii roz de Amazon, contaminați cu mercur din cauza exploatării ilegale a aurului

Data publicării:
delfin roz apa animale
Foto: Getty Images

Delfinii roz de Amazon prezintă niveluri îngrijorătoare de contaminare cu mercur, îndeosebi din cauza exploatării ilegale a aurului, conform unui studiu realizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru protecţia mediului, printre care World Wide Fund for Nature (WWF), informează joi AFP.

Cercetătorii au măsurat nivelul de contaminare în cazul a 46 de delfini, în perioada 2017 - 2019, în principalele bazine hidrografice amazoniene din Brazilia, Bolivia, Columbia şi Peru, potrivit Agerpres.

''Toţi au prezentat un anumit nivel de contaminare cu mercur, cu rate ridicate în cazul a peste jumătate dintre aceştia'', a explicat pentru AFP Marcelo Oliveira de la WWF Brazilia.

''Exploatarea ilegală a aurului este o reală ameninţare. 100% dintre delfinii monitorizaţi în cadrul studiului erau contaminaţi, în special în bazinul Orinoco (care se întinde în Columbia şi Venezuela), unde există o concentraţie mare de exploatări aurifere'', precizează studiul.

Mercurul, utilizat pentru a separa aurul de alte minerale, este foarte poluant

Marcelo Oliveira consideră că exploatarea aurului nu este însă singura problemă. ''Mercurul există într-o formă naturală în Amazonia, însă ajunge în apă din cauza defrişărilor şi incendiilor de pădure şi intră în lanţul alimentar al delfinilor şi peştilor'', a spus el.

Nivelul ridicat de mercur identificat în organismul delfinilor se traduce, de asemenea, printr-o adevărată ''ameninţare'' la adresa celor aproape 20 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea amazoniană şi riscă, printre altele, să consume peşte contaminat.

''Mercurul poate rămâne până la o sută de ani în lanţul alimentar, aceasta este marea problemă'', a concluzionat Marcelo Oliveira.

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri