Sari la conținut

Paris Hilton spune că a inventat selfie-urile. Care este adevărata istorie, de 167 de ani, a acestor poze

„Acum 11 ani, eu și Britney am inventat selfie-urile”, a scris Paris Hilton, o celebritate din SUA, după ce a publicat două fotografii pe Twitter, făcute în 2006. Utilizatorii Twitter i-au atras însă atenția starului că e departe de adevăr.

Potrivit BBC, selfie-ul are o vechime de aproximativ 167 de ani.

Cel mai vechi selfie existent a fost făcut în 1839 și îi aparține lui Robert Cornelius, care a efectuat fotografia lângă magazinul lui de lămpi din Philadelphia.

Robert Cornelius primul selfie

FOTO: Gulliver/ Getty Images

În poză, bărbatul, care avea 30 de ani atunci, pare ușor nesigur, el neștiind dacă fotografia va ieși. Potrivit tehnologiei de la acea vreme, bărbatul ar fi stat la poză nemișcat timp de 15 minute.

În 1914, un alt selfie a fost făcut. De data aceasta este vorba de Marea Ducesă Anastasia Nikolaevna a Rusiei, cea mai mică fiică a țarului Nicolae al II-lea. Ea avea doar 13 ani atunci.

Într-o scrisoare către tatăl său, Anastasia i-a mărturisit:„Am făcut această poză cu mine uitându-mă în oglindă. A fost foarte greu pentru că mâinile mi-au tremurat”.

În 1920, fotograful Joseph Byron a făcut o poză alături de colegii lui.

Camera de fotografiat era o cutie mare și grea – ceea ce explică de ce a fost nevoie ca două persoane să o țină.

Înainte ca vedete precum Kim și Kyle Kardashian să posteze selfie-uri din baie, Frank Sinatra a pus bazele acestei „mișcări”.

În 1938, Frank Sinatra avea 23 de ani și nu devenise încă faimos.

În 1966, George Harrison, membru al formației Beatles, și-a documentat călătoria în Asia prin mai multe selfie-uri.

În 2002, cuvântul „selfie” este inventat de un tânăr, Nathan Hope, care a publicat pe internet o poză cu buza sa accidentată și a scris: „scuzați focusul, voiam să fac un selfie”.

În 2013, „selfie” a fost declarat cuvântul anului de către Dicționarul Oxford.

Pe aceeași temă