30.000 de ouă contaminate cu salmonela. De unde proveneau

Data publicării:
pui

Ferma din județul Neamț, de unde provin ouăle, era închisă astăzi. Inspectorii sanitari veterinari făceau ultimele evaluări pentru a decide ce se va întâmpla cu găinile și cu ouăle infestate.

În urmă cu câteva săptămâni însă, afacerea mergea ca pe roate. Analizele făcute de medicii veterinari la începutul lunii iulie au ieșit negative pentru salmonela. Așa că, proprietarul a continuat să vândă liniștit ouăle de la cele 12.000 de găini pe care le are.

De la această fermă au plecat, numai de la începutul acestei luni, câteva tone de ouă. Marfa a fost distribuită în piețe și magazine. Abia după ce au efectuat toate analizele și au descoperit că au salmonela, medicii veterinari au retras toată marfa și au închis societatea.

Medicii veterinari au prelevat probe atât de la păsări, cât și de la ouă. Iar toate buletinele de analize au ieșit, de data aceasta, pozitive. Însă, deși ferma a fost declarată focar de salmonela și a fost închisă, proprietarul nu a fost sancționat. Și asta pentru că, din punct de vedere sanitar-veterinar, avea toate actele în regulă, spun inspectorii.

Oamenii din zonă spun că în spatele acestei afaceri s-ar afla chiar primarul din localitate. De altfel, acesta împreună cu fiul său mai dețin, pe lângă această fermă, încă opt hale cu păsări. Primarul nu recunoaște că ar avea vreun amestec.

Deci a fost o fermă mai care s-a vândut la lichidare și a fost cumpărată de acești oameni care au necazul ăsta acum”, spune Ioan Grădinaru, primarul comunei Dumbrava Roșie.

Pentru eliminarea focarului de salmonela, toate păsările și ouăle rămase vor fi distruse. Apoi întreaga fermă va fi deratizată și dezinfectată. Între timp, proprietarul așteaptă despăgubiri de la stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri