Sari la conținut

Alergiile alimentare: Cum le putem evita și metode de tratament de urgență

Printre simptomele alergiilor alimentare se numără problemele digestive, respiratorii şi la nivelul pielii. Ouăle, laptele, arahidele şi nucile sunt câteva dintre alimentele alergene.

Pentru a evita alergiile, cel mai bine este să evitați alimentele care vă cauzează probleme. O perioadă lungă de timp sau chiar toată viața, pacientul nu trebuie să consume acel alergen.

„De obicei, reația alergică se produce imediat, în câteva minute, maxim o oră. De aceea este severă și, de multe ori, pacientul nu are voie să acționeze corect și să își dea primul ajutor. Ar trebui să fie evaluat de căte medic, învățat ce trebuie să facă, cum să fie precaut și, mai ales, cum să acționeze în cazul în care i se întâmplă să aibă o reacție alergică”, a spus Monica Schifirneţ, medic primar în alergologie.

„Pacienții cunosc că sunt și pastile antialergice care se vând fără rețetă. E bine să aibă în casă și să acționeze măcar cu această pastilă. Dar e bine să fie evaluat de către medicul alergolog. În funcție de severitatea simptomelor, medicul prescrie un set complet de medicamente. Dacă vorbim de reacția amenințătoate de viață, important e să cunoască administrarea adrenalinei. Adrenalina este medicamentul salvator de viață, care oprește reacția alergică imediat. Aceasta se face intramuscular sau intravenos, dar într-o anumită cantitate, astfel încât să nu fie riscantă pentru inimă. Sunt pe piață stilouri cu doza corespunzătoare vârstei de adult sau vârstei de copil care pot fi pentru autoadministrare”, a mai spus medicul.