Alimentația diabeticilor de sărbători

Data publicării:
diabet testare

Diabeticii, mai cu seamă, trebuie să ţină cont de anumite reguli pentru a nu-şi strica sărbătorile. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat la Digi24 ce trebuie să mânânce cei care suferă de această afecțiune.

Diabeticii nu au voie să consume dulciuri, spune Simona Carniciu. „Practic, dacă mănâncă un desert dulce la distanţă de o oră, două de masă, glicemia va creşte mai puţin decât dacă îl mănâncă imediat după masă.

Şi atunci ar putea să mănânce la masă de prânz mai multe legume cu ceva carne, iar desertul să îl ia că şi gustare la una dintre gustări un desert, dar acel desert să nu fie foarte dulce. Desertul trebuie să fie mai lejer, nu foarte mult zahăr, dacă e preparat în casă”, a spus medicul Simona Carniciu, care a precizat că aceştia pot înlocui zahărul cu xilitol.

Cât despre cozonac, aceasta a spus că au voie, doar „dacă renunţă la pâine”. Despre cât de des ar trebui să îşi verifice diabeticii glicemia în această perioadă, medicul a precizat că aceștia ar trebui să o facă cât mai des.

„Cât de des se poate. Aceste valori ajută la estimarea limitelor de siguranţă în consumul preparatelor copioase, precum şi la prevenirea stărilor de rău asociate cu abuzul de carbohidraţi. Indiferent de sezon, valorile glicemiei trebuie să se încadreze între 80 şi 120 de miligrame pe decilitru înainte de masă şi aproximativ 140 de miligrame pe decilitru după masă. Odată ce aceste praguri sunt depăşite, diabeticul trebuie să ia măsuri imediate de corectare a alimentaţiei”, a precizat medicul

Efectele abuzurilor alimentare pot fi contracarate, mai spune medicul, printr-un program regulat de mişcare moderată. „Plimbările în aer liber sau orice tip de sport sunt foarte benefice diabeticilor, contribuind în mod direct la reglarea glicemiei şi la menţinerea unei stări generale de bine”, a explicat Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri