Sari la conținut
News Alert

Bolile din sistemul de sănătate. Transplantul, în pericol

„Vă amintesc cazul de la Timişoara când ficatul stătea pe aeroport, pentru că avionul TAROM s-a defectat”, spune prof.dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Situaţia este neschimbată de ani de zile, spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, chiar dacă au fost făcute toate demersurile la Ministerul Sănătății. Deşi nu s-a renunţat la prelevări, medicii spun că fac eforturi uriaşe pentru a ajunge în timp util cu organele.

„Până la urmă s-au găsit formule, sunt super improvizate unele, dar chiar să renunţăm la prelevare, din ce-mi aduc eu aminte, nu s-a întâmplat”, spune prof.dr. Irinel Popescu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic, Institutul Fundeni.

Peste 100 de transplanturi au avut loc în acest an în România. De cele mai multe ori pentru transportul organelor s-au folosit avioane militare. Aparatele de zbor nu sunt însă tot timpul disponibile. Aşa că se apelează la bunăvoinţa pasagerilor TAROM.

„Au făcut gesturi eroice, pasagerii au fost de acord ca un avion care vine de la Baia-Mare, TAROM, să oprească la Târgu-Mureş, să lase inima şi să meargă mai departe la Bucureşti, eu cred că este intolerabil, este un nivel foarte scăzut al acestei activităţi”, spune prof.dr. Radu Deac.

În prezent se fac transplanturi de rinichi la Cluj-Napoca, de ficat în Bucureşti, iar din acest an s-a reluat şi transplantul de cord la Târgu-Mureş. De anul viitor ar putea începe, de asemenea, transplantul de plămâni la Spitalul Militar din Bucureşti, care a fost autorizat în acest sens. Ministerul Sănătății nu a comentat până la această oră situaţia semnalată de Agenția Națională de Transplant.