Bolnavii de tuberculoză ar putea primi bani, dacă își iau tratamentul

Data publicării:
20032013 20tbc-55938

Ştefan este unul dintre cei care au suferit cea mai dificilă formă de tuberculoză - cea care rezistă la tratament. Aşa că a fost nevoit să lupte doi ani cu boala. „Tratamentul înseamnă cinci medicamente, 18 pastile timp de doi ani de zile, înghiţite în fiecare zi, cu efecte secundare foarte greu de suportat”, explică Ștefan.

În acestă perioadă nu a putut munci şi spune că orice ajutor ar fi fost binevenit.

Sunt mii de alţi pacienţi în situaţia lui Ştefan. De aceea, mai multe organizaţii propun autoritaţilor o metodă practică de a-i ajuta pe bolnavi să urmeze tratamentulul pâna la vindecare. Ei ar urma să primească stimulente financiare, sub forma unor bonuri, cu valori cuprinse între 90 şi 150 de lei. Pacienţii ar fi supravegheaţi de medicii şi de asistentele din centrele de unde îşi iau medicamentele, pentru a face dovada că iau tratamentul şi, astfel, au dreptul să primească tichetele valorice.

„Ei au niște nevoi extraordinare. Inclusiv de medicamente, pentru a face față simptomatologiei dată de tratamentul de tuberculoză, medicamente la care nu au acces gratuit și astfel un ajutor de genul acesta este mai mult decat binevenit”, spune Cătălina Constantin, preşedintele Asociaţiei Pacienților cu Tuberculoză.

A mai existat un program similar

Un program similar a mai existat în România de-a lungul a doi ani, între 2002 şi 2004. Pacienţii primeau bonuri valorice de câteva zeci de lei, iar rata de meţinere a tratamentului printre bolnavi ajunsese la 90 la sută. Acum însă, autorităţile sunt sceptice în legătură cu adoptarea unei astfel de decizii.

În contextul crizei economice, orice suplimentare de buget pică prost, dar trebuie să ne gândim că investiția de astăzi se va reîntoarce în viitor”, a subliniat Silvia Asandi, ditrectorul general al Romanian Angel Appeal.

România are cei mai mulţi bolnavi de TBC din Europa - în jur de 30.000. Şi chiar dacă rata de infectare cu acest bacil este în scădere, numarul de cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament este în creştere. Această formă gravă de TBC apare din cauză că pacienţii renunţă la tratament înainte de vindecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri