Bolnavii, trimişi din spital la policlinică. Medicii spun că nu vor face faţă afluxului de pacienţi

Data publicării:
bolnavi spitale mediafax-1

Din acest an, Ministerul Sănătăţii vrea să mute, treptat, îngrijirile medicale din spital către policlinici. Prin această măsură încearcă să facă economii în sistemul de sănătate.

Pentru acelaşi diagnostic, pentru acelaşi tratament internăm un om în spital şi plătim pentru el între 1.380 si 1.880 de lei, când am putea să asigurăm condiţiile să oferim acea consultaţie de 20 de ori mai ieftin”, susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Şi în policlinici accesul va fi clar reglementat. De exemplu, un pacient care are o problemă de sănătate nou-apărută are dreptul la maximum trei consultaţii la medicul specialist pentru a se trata. În schimb, un pacient cu o boală cronică are dreptul la doar o consultaţie mai complexă şi la alte două scurte, de 5 minute. În plus, vor apărea listele de aşteptare, în funcţie de necesităţi. Astfel, un bolnav va putea aştepta chiar şi trei luni până să fie văzut de doctor.

„Nu vorbim de urgenţe, urgenţele au cu totul alt traseu. Vorbim de probleme de sănătate programabile, dar unele dintre ele pot fi programate în 28 zile, altele pot fi programate până la trei luni”, a declarat Adrian Pană secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

După cum şi-a făcut planul ministerul, după doi ani şi jumătate de la aplicarea acestor măsuri, internările din spitale pot scădea chiar şi cu 70 la sută. Dar medicii care lucrează în policlinici atrag atenţia că sistemul nu este pregătit să preia atât de mulţi pacienţi.

„Este evident că vor exista diferenţe între diferite zone ale ţării. Este evident că vor exista diferenţe între Bucureşti şi centrele universitare, unde nu sunt probleme deosebite, în timp ce în oraşele mici şi în zonele rurale sunt mari probleme”, susţine Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.

O soluţie pentru a aduce mai mulţi medici să lucreze în policlinici ar fi ca statul să mărească fondurile pe care le alocă acestui domeniu, astfel încât veniturile doctorilor să crească iar aceştia să fie motivaţi să rămână în sistem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri