Sari la conținut

Cancerul de colon poate fi prevenit. În România sunt 15.000 de cazuri noi pe an

Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani. Așa că specialiștii îi sfătuiesc pe pacienți să meargă la medicul gastroenterolog începând cu 40 de ani, dacă au avut cazuri de cancer colo-rectal în familie și începând cu 50 de ani, dacă nu au avut asemenea antecedente. În acest caz, medicii recomandă efectuarea unei colonoscopii.

Dacă polipii ar fi depistati din timp, pacienții nu s-ar mai îmbolnăvi de cancer.

„Se admite că un polip se malignizează în interval de trei-cinci ani. Și această cifră nu este rezultatul unei minți, ci rezultatul unei statistici. Vârsta medie la care se găsesc polipii este cu trei-cinci ani mai mică decât vârsta medie la care se găsește cancerul. Deci, în acest interval de timp, o leziune benignă se transformă într-o leziune malignă”, a spus profesor universitar doctor Radu Voiosu, medic primar gastroenterologie.

Deși lipsa aportului de fibre din alimentație este considerată un factor de risc, cercetări mai noi spun că nu neaparat calitatea alimentelor este de vină pentru apariția acestei maladii, ci cantitatea. Cu alte cuvinte, obezitatea este un important factor de risc.

Îndemn toată populația care este conștientă că vrea să traiască mai mult să se supună unei examinări, nu neapărat colonoscopice, dar măcar unor teste foarte simple, cum este testul de hemoralgii oculte sau alte teste similare. Subliniez că riscul obișnuit este de 5%. Adică dintr-o sută de subiecți care au trecut de vârsta de 50 de ani, cinci dintre ei cu certitudine vor dezvolta în anul următor un cancer colorectal”, mai spune medicul Radu Voiosu.

Conform datelor oficiale, această afecțiune este a doua ca frecvență în rândul cancerelor.