Cancerul de piele, operat cu o rată de succes de aproape 98%. Ce învață medicii români de la cei americani

Data publicării:
cancer

Medicii atrag atentia că din ce in ce mai multi români sunt diagnosticați cu această boală din cauza expunerii prelungite la soare sau la solar.

Anica Sichi este pentru a patra oară sub bisturiul medicilor. La precedentele trei intervenţii, doctorii nu au reuşit să elimine complet tumorile canceroase apărute în zona feţei, aşa că boala a recidivat de fiecare dată. De data aceasta, şansele de vindecare sunt mult mai mari, de aproape 98%.

„Pentru tumorile primare, procedurile standard de extirpare asigură o rată de succes de 85-90 la sută. Pentru o tumoră asemănătoare celei de aici, care a fost operată de trei ori, rata de vindecare prin procedura standard este mult mai scăzută”, spune prof.dr. Daniel Berg, chirurg plastician.

Medicii americani sunt cei care îi învaţă pe doctorii români tehnica nouă de tratament. Operaţia este clasică, dar diferenţa este făcută de ceea se întîmplă în acest laborator. În timpul intervenţiei chirurgicale, ţesutul extirpat este prelucrat, pus pe lame şi analizat imediat la microscop. În felul acesta, doctorii pot să vadă cât de răspândită e tumora şi cât mai trebuie să taie, astfel încât pe piele să nu mai rămână nicio celulă canceroasă.

Pacienta operată astăzi a muncit toată viaţa la ţară si nu s-a gandit că o simplă aluniţă se poate transforma într-o tumoră periculoasă. „Am lucrat la soare, la prăşit, la câmp, cum este la ţară la noi”, spune Anica Sichi.

Statisticile medicilor dermatologi arată că în România, în ultimii 25 de ani, incidența a crescut de patru ori, de la 1,2 cazuri la o sută de mii de locuitori, la 4,6. Vârsta medie de diagnostic a cancerului de piele este de 45-55 ani, însă acest tip de cancer afectează în mare măsură și adolescenții, din cauza arsurilor solare sezoniere şi a expunerii la solar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri