Sari la conținut

#Colectiv | Medicii cer investiţii în sănătate

Amploarea tragediei a fost resimţită din plin la Floreasca. Nimeni nu îşi imagina că va exista un moment în care zecile de pacienţi preluaţi pe bandă rulantă vor depăşi capacitatea celui mai mare spital de urgenţă din ţară.

Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca: „Simpla deplasare pe câţiva zeci de metri a acestor pacienţi îi destabiliza, după care urma un efort de zeci de minute sau de ore pentru restabilizare”.

În prima linie au fost medicii de la terapie intensivă şi chirurgii.

Andrei Carantino, medic chirurg, Spitalul Bagdasar-Arseni: „Au muncit ca să poată să-i salveze pe aceşti...copii până la urmă. Sigur, am mai pierdut şi din bătălii, dar este o boală nenorocită care ne poate învinge oricând”.

Medicii au resimţit mai mult ca oricând slăbiciunile sistemului. De exemplu, Clinica de Arşi de la Floresca a costat 8 milioane de euro, dar a fost inutilă. Explicaţia?

Ioan Lascăr şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca: „Oamenii vin, se angajează, sunt dirijaţi spre stagiile de care v-am spus şi când constată cât de dificilă este munca şi cât de prost este plătită, ne părăsesc”.

Acum, medicii spun că nu vânează decoraţii şi nici laude publice. Ei vor însă ca Guvernul să investească în sănătate.

Andrei Carantino medic chirurg, Spitalul Bagdasar-Arseni: „E păcat să nu ai tehnica care se găseşte şi în alte părţi ale lumii şi să-ţi vină unul sau altul să-ţi spună: eu vreau să plec acolo pentru că sunt mai bine tratat acolo”.

Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca: „Avem nevoie de spitale noi. Marea, imensa majoritate a spitalelor de stat din România sunt dintre cele vechi care nu mai corespund la ora actuală, din punct de vedere al suprafeţelor, al circuitelor”.

În noaptea tragediei din Colectiv, 184 de pacienţi au ajuns în 12 spitale din Bucureşti şi unul din Ilfov.

În acest moment, medicii din Capitală mai au în grijă 50 de răniţi, dintre care opt sunt în stare extrem de gravă. Alţi 30 de pacienţi au fost transferaţi până acum la spitale din străinătate.

Pe aceeași temă